toggle menu

Hoe slecht is brood?

We eten al jaren brood, maar de laatste tijd liggen onze boterhammen onder vuur. Volgens allerlei voedselgoeroes word je dik van brood en krijg je er allerlei ziektes van. Zij zeggen dat je brood zou moeten mijden. Radar zoekt uit of er ook echt ziek van kunt worden.

Angstcultuur rondom brood

Volgens Fred Brouns, hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht, is er een angstcultuur ontstaan rondom brood. Dat je ziek zou worden van brood lezen we in boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik. Volgens Fred Brouns ontbreekt het echter aan wetenschappelijk bewijs.

Brood heeft inmiddels ook veel media-aandacht gekregen. De hoogleraar maakt de vergelijking met een klas kinderen: als er één hoofdluis heeft, dan heeft elk kind aan het eind van de dag hoofdluis. Fred Brouns wil uitzoeken wie er wel last heeft van brood en wie niet.

Slechts een half procent van de bevolking is allergisch voor tarwe. Wereldwijd is maar gemiddeld 1% van de mensen glutenintolerant. Bij elkaar is brood dus maar voor anderhalf procent van de bevolking niet goed. Maar de groep die gluten en tarwe mijdt is veel groter.

Desem en spelt

Voor ons lichaam is desembrood de gewenste variant, zegt Fred Brouns. Desem wordt makkelijker opgenomen door ons lichaam. We gingen bij meesterbakker Robèrt van Beckhoven langs. De basis van zijn brood is desem.

Om gluten en tarwe te vermijden, zijn veel mensen overgestapt op speltbrood. Maar het is een misverstand om te denken dat spelt een vervanger is, zegt de hoogleraar. Spelt heeft een andere smaak maar voor de stofwisseling is er nauwelijks verschil. Maar omdat mensen aangeven dat ze minder klachten hebben na het eten van speltbrood, neemt Fred Brouns dit mee in zijn onderzoek.

Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van granen en brood zo uitgebreid onder de loep genomen worden. De eerste resultaten zullen naar verwachting over een jaar bekend worden.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant