Hoe slecht is brood?

We eten al jaren brood, maar de laatste tijd liggen onze boterhammen onder vuur. Volgens allerlei voedselgoeroes word je dik van brood en krijg je er allerlei ziektes van. Zij zeggen dat je brood zou moeten mijden. Radar zoekt uit of er ook echt ziek van kunt worden.

Angstcultuur rondom brood

Volgens Fred Brouns, hoogleraar Innovatie Gezonde Voeding aan de Universiteit Maastricht, is er een angstcultuur ontstaan rondom brood. Dat je ziek zou worden van brood lezen we in boeken als de Voedselzandloper en Broodbuik. Volgens Fred Brouns ontbreekt het echter aan wetenschappelijk bewijs.

Brood heeft inmiddels ook veel media-aandacht gekregen. De hoogleraar maakt de vergelijking met een klas kinderen: als er één hoofdluis heeft, dan heeft elk kind aan het eind van de dag hoofdluis. Fred Brouns wil uitzoeken wie er wel last heeft van brood en wie niet.

Slechts een half procent van de bevolking is allergisch voor tarwe. Wereldwijd is maar gemiddeld 1% van de mensen glutenintolerant. Bij elkaar is brood dus maar voor anderhalf procent van de bevolking niet goed. Maar de groep die gluten en tarwe mijdt is veel groter.

Desem en spelt

Voor ons lichaam is desembrood de gewenste variant, zegt Fred Brouns. Desem wordt makkelijker opgenomen door ons lichaam. We gingen bij meesterbakker Robèrt van Beckhoven langs. De basis van zijn brood is desem.

Om gluten en tarwe te vermijden, zijn veel mensen overgestapt op speltbrood. Maar het is een misverstand om te denken dat spelt een vervanger is, zegt de hoogleraar. Spelt heeft een andere smaak maar voor de stofwisseling is er nauwelijks verschil. Maar omdat mensen aangeven dat ze minder klachten hebben na het eten van speltbrood, neemt Fred Brouns dit mee in zijn onderzoek.

Het is de eerste keer dat de gezondheidseffecten van granen en brood zo uitgebreid onder de loep genomen worden. De eerste resultaten zullen naar verwachting over een jaar bekend worden.

Forumreacties (13)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 16-01-2017 10:08
  Volgens de voedselgoeroes kunnen we beter minder of zelfs helemaal geen brood eten. Je wordt er dik van en het veroorzaakt buikpijn, of nog erger: suikerziekte en ADHD. Maar wat is brood nu eigenlijk, en is het echt zo slecht voor ons?

  Maandag 16 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
 • B
  • BL2
  • 16-01-2017 10:37
  Veel mensen worden tegenwoordig 80 jaar en ouder, zo ook in mijn familie.
  Hun leven lang brood gegeten, tienduizenden kilo's zo ondertussen, en hebben geen tekenen van suikerziekte en/of ADHD. Roken en (veel) alcoholisch dranken, daar ga je vroegtijdig dood van. Dat zie ik in familie en onder collega's......
  Absoluut niets aan de hand, zeg ik.

  Je kan natuurlijk ook als ontbijt patat gaan eten en tussen de middag Engels drop met Cola.....................
 • K
  • Klaas Jan
  • 16-01-2017 10:41
  Misschien blijkt aanstaande vanavond in de uitzending wel dat brood eten heel gezond is.
Alle reacties (13)

Ook interessant