toggle menu

Hoe veilig is iDEAL?

Als je met iDEAL betaalt op internet dan ga je ervan uit dat het betreffende bedrijf verder niet bij jouw bankrekening kan. Je betaalt en daarmee is de kous af. Maar helaas: de ontvangende partij kan gemakkelijk extra bedragen afschrijven via automatische incasso, zonder dat je daar toestemming voor hebt gegeven. Malafide ondernemers kunnen dus gewoon bij je geld. Hoe zit het met de controle vanuit de bank? Hoe veilig is iDEAL nu echt?

Veel bedrijven lokken consumenten met gratis proefpakketten. Hiervoor moet vaak alleen een klein bedrag voor de verzendkosten worden betaald, wat via een eenmalige iDEAL-betaling kan worden voldaan. Vervolgens worden consumenten echter geconfronteerd met meer ongevraagde zendingen, waar via automatische incasso geld voor wordt afgeschreven. Bedrijven kunnen op deze manier dus meer van je rekening afschrijven, zonder dat je daar geldige toestemming voor hebt gegeven.Banken zouden er op moeten toezien dat dit niet gebeurt, maar toch lijken dit soort onrechtmatige incasso's een veelvoorkomend probleem. Internetdeskundige Danny Mekic waarschuwt voor deze sluwe manier van werken, waarbij bedrijven in hun algemene voorwaarden opnemen dat men met een eenmalige iDEAL-betaling toestemming geeft voor vervolgtransacties via automatische incasso. Bedrijven die kwaad willen, kunnen vervolgens fraude plegen met de bankgegevens die zij via de iDEAL-betaling hebben ontvangen. Wettelijk gezien mag dit niet, maar het zorgt voor een hoop gedoe als je zelf onrechtmatig afgeschreven bedragen weer terug wil halen. Het is dus raadzaam om bij elke aanbieding voor proefproducten goed na te gaan of het bedrijf in kwestie betrouwbaar is, om dit soort vervelende situaties te voorkomen.

Currence past voorwaarden aan

Currence, het bedrijf achter iDEAL, geeft in de studio een reactie op deze praktijken. In de studio zit Gijs Boudewijn van Currence / Betaalvereniging Nederland. Currence is toezichthouder op het betalingsverkeer in Nederland en opgericht op initiatief van de grote banken in Nederland. Boudewijn geeft aan dat banken vooraf geen individuele machtigingen voor automatische incasso controleren. Wel controleren zij bedrijven die een incassocontract willen afsluiten. Individuele controle achteraf vindt plaats als je als rekeninghouder meldt dat er zonder geldige machtiging van je rekening is geïncasseerd. Je kunt dan tot 13 maanden na afboeking via een procedure bij de bank het geld terug krijgen.

Boudewijn geeft aan dat Currence een bepaling wil indienen die moet uitsluiten dat een iDEAL-acceptant met een betaling voor een product of dienst een incassomachtiging kan 'construeren' voor aanvullende producten of diensten. Dit zal naar verwachting binnen enkele maanden in de 'Rules & Regulations' voor iDEAL worden opgenomen.

Regels automatische incasso

Ondanks het feit dat malafide bedrijven het niet zo nauw nemen met de regels, gelden er strikte voorwaarden voor het gebruik van automatische incasso's. Toestemming voor een automatische incasso moet altijd via een schriftelijke machtiging worden gegeven. Lees meer over deze regels en wat je kunt doen als je toch ongevraagd zendingen ontvangt.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant