'Hoogwaardig katoensatijn' is gewoon katoen

Wat is 'hoogwaardig katoensatijn'? Je kan het weleens gezien hebben op websites die dekbedovertrekken verkopen. Het klinkt lekker zacht en zal dus wel van goede kwaliteit zijn. Is dat ook zo? Of is het creatief omgaan met woordjes?

We belden daarvoor met webwinkel Fine2sleep.nl, die adverteert op hun website met dekbedden van '100% katoensatijn. Een medewerker zegt dat het twee stoffen die met elkaar gemengd zijn. "Het is katoen en satijn gemengd tot één stof waardoor het heel fijn en zacht is." Volgens deze medewerker is normaal satijn "glad en glanzend" en normaal katoen is "hard". Als er staat dat een product "100% katoensatijn" is, bestaat er dan ook zoiets als 45% katoensatijn? Volgens de medewerker niet. "We spelen weleens met de woordjes." Ook Smulderstextiel.nl geeft aan dat het katoensatijn een mix van katoen en satijn is.

Twee soorten katoensatijn

We belden ook met beddenwinkel Skoonbeds in Amsterdam. Skoonbeds zegt dat er twee soorten katoensatijn zijn. "De ene is standaard katoensatijn waar een alkalische oplossing doorheen zit. Dat is een zeepoplossing waardoor de glans er nog meer in komt." De andere katoensatijn is echte originele katoensatijn. Daarover zegt Skoonbeds: "Dat wordt met een dubbele draad geweven. Daar zit de glans al door de weving erin. Satijn is hierbij de manier van weven."

Hoe herken je die twee soorten?

Met name aan de prijs. Katoensatijn met een zeepoplossing is de goedkope variant die je vooral ziet bij advertenties in de krant waar je voor weinig een dekbedovertrek kan kopen. 'Echt' katoensatijn is erg duur, voor een beetje dekbedovertrek met kussenslopen en instopflappen betaal je al gauw 500 euro.

'Katoensatijn is katoen'

Judith Peskens is van het TextielLab in Tilburg. Zij zegt dat katoensatijn 100% katoen is en het satijn zegt iets over de manier van weven. Het garen bepaalt of je het katoensatijn hoogwaardig mag noemen. Er worden tevens meer draden per centimeter gebruikt bij het weven. Hierdoor ontstaat de mooie glans.

Meer over:

Ook interessant