toggle menu

Houtrook: gezellig vuur, zieke buur

Wat is er nou gezelliger dan op een donkere winteravond lekker bij een echt vuurtje zitten. De geur, de warmte van de kachel en de gezellige gloed van het licht. Veel knusser kan de winter niet worden.

Toch kan de rook van onvolledig verbrand hout zeer schadelijk zijn voor de gezondheid, zo blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). De houtrook is voor iedereen schadelijk, maar kan vooral voor mensen met longproblemen direct tot verergering van de klachten leiden. Nou heb je daar niet zo'n last van als je zelf binnen zit, maar vaak zadel je je buren wel op met de ongezonde houtrook uit jouw gezellige kacheltje.

Geen wettelijke regeling

Vaak hebben buren last van de rook die uit de schoorsteen van de verbrander komt. Ventilatiesystemen en andere filters houden de schadelijke stoffen veelal niet tegen. Vervelend, want je buren hebben dus niet de lusten, maar wel de lasten.

Helaas kunnen mensen die last hebben van de houtrook van hun buren hier weinig tegen beginnen. Er is namelijk in de wet niks geregeld over overlast van een houtkachel. En dan ben je dus overgeleverd aan de redelijkheid van je buren. Als die erg gesteld zijn op het gezellige knisperende haardvuur, riskeer je een conflict.

Ongezond

Het RIVM concludeert in een onderzoek dat er bij de verbranding van hout veel fijnstof vrijkomt. Fijnstof is erg ongezond en kan kanker veroorzaken. Daarnaast bevat houtrook veel giftige gassen.

Het probleem is dat er voor de uitstoot van deze stoffen wel een norm is, maar dat deze altijd als een gemiddelde per 24 uur gemeten wordt. Alleen als de concentratie van deze stoffen 24 uur boven het gemiddelde is, wordt de norm overschreden.

Met houtrook is het zo dat er maar een paar uurtjes op een avond gestookt wordt en dat gedurende die periode er een heel hoge concentratie is. Gemiddeld over 24 uur wordt er geen norm overschreden.

Lokaal probleem

De landelijke overheid regelt dus niks tegen deze vorm van overlast. Het is een probleem dat mensen met hun buren op moeten lossen, of via hun eigen gemeente. Als je last hebt van houtrook, ben je aangewezen op de welwillendheid van je buren. Mogelijk kun je samen met de gemeente tot een oplossing komen.

Lange pijp

Een mogelijke oplossing kan zijn dat je buren een lange pijp op hun schoorsteen zetten. Hierdoor wordt de rook hoger in de lucht geblazen. De schadelijke gassen en de fijnstof worden dan over een groter gebied verspreid, wat de concentratie lager maakt.

Meer informatie op:

Stichting Houtrookvrij

RIVM: Vraag en antwoord houtrook

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant