toggle menu

Humanoids lokt met een baan die er helemaal niet is

Het Rotterdamse bedrijf Humanoids lokt via haar website studenten voor een opleiding, die zij zelf moeten betalen, waarna hen een anderhalf jaar durend contract met salaris wordt aangeboden. Na het doorlopen van het zogenaamde traineeship, blijken die banen helemaal niet te bestaan. Na het ontslag zouden zij recht hebben op maximaal één maand salaris, maar klopt dat wel? 
 

Humanoids is een bedrijf dat mensen zegt op te leiden tot front-end developer of UX'er. Deze mensen maken websites en apps. Het is een arbeidsmarkt waarin veel werk is, blijkt uit de honderden vacatures die online te vinden zijn. Toch is het als starter lastig om op deze markt terecht te komen, stelt het bedrijf. 'Het bedrag van 1800 euro voor de opleiding vond ik veel geld, maar omdat ze een arbeidscontract voor anderhalf jaar erbij gaven kon ik het terugverdienen', vertelt Tim.

Helft ontslagen

Een groep van twaalf studenten startte in augustus. 'Op zich hebben we wel dingen geleerd, maar je merkte dat ze geen ervaring hadden met lesgeven. Als er een probleem was liep je naar de docent en die fixte het', zegt Tim. Uiteindelijk rondde iedereen succesvol de opleiding af. Ondertussen was er nog geen werk aangeboden. Op de derde dag dat ze eigenlijk zouden werken werd de helft van de groep ontslagen. 'We hebben gevraagd waarom juist wij weg moesten, maar daar is nooit een antwoord op gekomen.'

'Ontslag is nietig'

Toch kan het bedrijf niet zomaar van de groep af, stelt arbeidsrechtadvocaat Elise van Es van advocatenkantoor Legalitas. 'Er is een proeftijd overeengekomen van twee maanden bij een arbeidsovereenkomst van achttien maanden. Voor een arbeidsovereenkomst korter dan twee jaar kan er maximaal een proeftijd van een maand afgesproken worden, tenzij een CAO anders bepaalt. Deze proeftijd is dus nietig. Dat betekent dat deze nooit heeft bestaan. Een werknemer die wordt ontslagen in zo'n proeftijd kan loon vorderen voor de resterende duur van zijn contract. Ook kan hij eisen om opnieuw aan het werk te gaan.'

'Rechtsgeldige beëindiging'

Het bedrijf Humanoids is het daar niet mee eens, stelt eigenaar Maarten Hoogvliet. 'Wij hebben tijdig gesignaleerd dat de proeftijd niet volgens de wet is. Vervolgens hebben we dat iedereen vier weken voor de ingang van de arbeidsovereenkomst schriftelijk medegedeeld. Iedereen is daarvan op de hoogte en niemand heeft geprotesteerd, dus dat is consensus. Dus is dit een rechtsgeldige beëindiging binnen de proeftijd.'

Advocaat Van Es is het daar niet mee eens. 'Een wijziging van een arbeidsovereenkomst is pas geldig als blijkt dat de werknemers daarmee instemmen. In dit geval hebben de werknemers niet ingestemd met de verkorte proeftijd, is dat nooit ondertekend en hebben zij niet gereageerd op de e-mail. Het niet reageren op een voorstel tot wijziging van een arbeidsovereenkomst, betekent niet dat een werknemer daarmee instemt.'

Humanoids betaalt eerste twee dagen bij ziekte niet

Ook worden medewerkers de eerste twee dagen dat zij ziek zijn niet betaald. 'Het zijn jonge mensen en die gaan nogal eens hard drinken in het weekend, dus ik wil gewoon zorgen dat er motivatie is. Anders verdien ik er helemaal niks aan', zegt Hoogvliet. Advocaat Van Es: 'Dit mag volgens de wet, maar of het redelijk is kun je je afvragen.

'Relatiebeding houdt geen stand'

Op de website staat dat je na het traineeship kan werken bij de bedrijven waar je voor werkte. In het contract wordt dat voor een jaar uitgesloten. Volgens Hoogvliet is dit om de bedrijfsvoering te beschermen. 'Als ik toesta dat partners en trainees elkaar gaan benaderen, dan is dat schade die ik oploop.'

Volgens de wetgeving mag zo'n beding niet meer, zegt Van Es. 'Dit mag alleen worden opgenomen in een contract als blijkt dat de werkgever zwaarwegende bedrijfsbelangen heeft en dit motiveert. Bovendien moet de werkgever aantonen dat dit ook geldt op het moment dat dit overtreden wordt. Een dubbele toets dus. Ik zie dat in dit beding niet terug, dus vraag mij af of dit in een procedure wel stand houdt.'

Gedupeerden onder grote druk gezet

In aanloop naar de uitzending van Radar op NPO Radio 1 heeft de redactie contact opgenomen met Humanoids voor een reactie. Die wil het bedrijf in de uitzending niet geven. Sinds dat contact worden de gedupeerden onder druk gezet om niet mee te werken aan de uitzending. 'Dit kan ons altijd blijven achtervolgen, ertoe leiden dat wij geen nieuwe aanmeldingen en geen opdrachten krijgen. Ik hoop dat jullie beseffen hoe heftig dit is voor een bedrijf en wat jullie hiermee kunnen aanrichten. Gecombineerd met de huidige financiële situatie zou dit de doodsteek kunnen zijn voor Humanoids', schrijft eigenaar Hoogvliet aan zijn voormalig medewerkers.

Opvallend, want in dezelfde mail vertelt hij ook dat de salarissen nog gewoon betaald kunnen worden. Daarnaast noemt hij de namen van andere trainees wiens baan zij hierdoor op het spel zouden zetten. Als de voormalig medewerkers niet op de mail reageren worden de mensen die nog bij het bedrijf werken de volgende dag gevraagd om de voormalig medewerkers te overtuigen niet mee te werken aan de uitzending. Zij benadrukken in het gesprek dit niet in opdracht van Hoogvliet te doen, maar dezelfde middag vertelt Hoogvliet alsnog dat hij de medewerkers hierom heeft gevraagd.

Waar moet je op letten bij een arbeidscontract?

Advocaat Elise van Es heeft de veelgemaakte fouten in arbeidscontracten op een rijtje gezet. Let hier op voor je eenn arbeidscontract tekent:

 • Heb je een contract dat minder dan zes maanden duurt? Dan mag daarin geen proeftermijn opgenomen worden.
   
 • Is de lengte van je contract tussen de zes maanden en één dag tot twee jaar? Dan mag maximaal één maand proeftijd gehanteerd worden.
   
 • Is de lengte van je contract langer dan twee jaar? Dan mag de proeftijd maximaal twee maanden zijn.
   
 • Let op dat op deze proeftijden uitzonderingen gemaakt kunnen worden in de cao.
   
 • Er mag geen relatiebeding worden opgenomen in een tijdelijk contract, tenzij dit zeer specifiek beschreven wordt. Ga je na het contract toch bij de concurrent werken? Dan moet de eerste werkgever aantonen dat jij het relatiebeding schaadt.
   
 • Een werkgever moet uiterlijk een maand voordat een contract eindigt dit laten weten aan de werknemer. Dat betekent dat ze de werknemer schriftelijk moeten informeren of een arbeidsovereenkomst wel of niet verlengd wordt. Doet hij dat niet of te laat, dan kan de werknemer een boete vorderen van maximaal een maandsalaris.
   
 • Veel werkgevers vergeten dat na drie tijdelijke contracten of na een periode van 24 maanden aan opvolgende arbeidsovereenkomsten, de laatste overeenkomst van rechtswege omgezet wordt in een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd. Let daar zelf dus op!

Kamervragen

Bij de werving van nieuwe studenten gebruikt Humanoids de term 'Post-Master', dat suggereert dat het om een universitaire titel gaat. De SP gaat daar Kamervragen over stellen. De partij wil dat deze titel beschermd wordt. Daarnaast wil Kamerlid Frank Futselaar van de minister weten waarom bedrijven zich 'zo makkelijk als onderwijsinstelling voor kunnen doen'.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant