Illegale handel in moedermelk blootgelegd door Radar Checkt!

Moedermelk is steeds vaker een voedingssupplement voor volwassenen. De melk is bedoeld voor baby's, maar sommige mensen zweren bij de gezondheidsvoordelen - ook voor volwassenen. Waarom drinken volwassenen moedermelk? Is het 'drankje' gezond en is het eigenlijk wel veilig? Verslaggever Fons Hendriks ging op onderzoek uit.

'Moedermelk zorgt ervoor dat ik geen spiermassa verlies terwijl ik probeer af te vallen. Ik denk dat het me kan helpen met gespierd worden', zegt de Amerikaanse bodybuilder Jameson Ritenour in de Netflix-documentaire 'Unwell'. Volgens Kasper Hettinga, universitair docent op het gebied van zuivelkunde, is dat onzin: 'In koemelk zitten meer eiwitten dan in mensenmelk en de groeihormonen breken in een volwassen maag te snel af om daar baat bij te hebben.' 

Toch geloven sommige bodybuilders en sporters dat moedermelk wel degelijk helpt bij het kweken van grote spieren. In de Verenigde Staten zijn er meerdere websites die het lichaamsvocht te koop aanbieden, zoals Medolac en Eats on Feets. De melk op deze sites is in eerste instantie gewoon bedoeld voor baby's, maar wordt in de praktijk ook aangeschaft door volwassen mannen, blijkt onder andere uit het verhaal van de eerder genoemde Ritenour. Daarnaast kunnen Amerikaanse sporters ook via minder officiële websites zoals Craigslist of bodybuilders-fora aan het product komen. 

Moedermelk van Marktplaats 

Na een korte speurtocht op internet komt Fons erachter dat moedermelk ook in Nederland online kan worden gekocht. Hij bestelt via Marktplaats 100cc 'uurverse' moedermelk voor 65 euro bij verkoper Milk & More en haalt zijn bestelling een aantal dagen later op.

Uit analyse blijkt dat het om echte moedermelk gaat en dat het vocht niet gemengd is met bijvoorbeeld koemelk of amandelmelk. Kan Fons de melk nu dan proeven? 'Nee', zegt Hans van Goudoever hoogleraar kindergeneeskunde en oprichter van de Moedermelkbank. 'Ongecontroleerde moedermelk drinken, kan heel gevaarlijk zijn. De moeder kan een overdraagbare ziekte hebben zoals hiv of er kunnen bacteriën in de melk zitten.' Het is volgens de hoogleraar dan ook gevaarlijk dat moeders hun melk op deze manier verkopen. 

Moedermelk verkopen is verboden 

In Nederland is het verboden om moedermelk te verkopen, omdat een product volgens de wet de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen. Bij ongecontroleerde melk is de veiligheid niet gegarandeerd en volwassenen die de mensenmelk toch consumeren, moeten het risico op ziektes en bacteriën voor lief nemen. De aanbieder van Milk & More gaf bij een confrontatie met Fons aan te weten dat de verkoop verboden is en verwijderde kort daarna de advertentie van Marktplaats.