Is een intolerantie-test op basis van haar betrouwbaar?

Als je vermoedt dat je overgevoelig reageert op bepaalde voedingsproducten, huisdieren, of pollen, wil je misschien testen of je vermoeden klopt. Bijvoorbeeld via een online test. Er zijn zelfs aanbieders die een test aanbieden op basis van haar. Wel zo gemakkelijk en je kunt al een test uit laten voeren voor een paar tientjes. Dat klinkt misschien aantrekkelijk, maar zijn dit soort testen ook betrouwbaar?

Opmerkelijke resultaten

Radar laat drie verschillende personen haarsamples opsturen naar drie aanbieders van intolerantietesten op basis van haar. Daar komen opmerkelijke resultaten uit.

Van Edwin sturen we vier haarsamples naar een bedrijf, steeds vanuit een andere naam. Hij krijgt vier keer een totaal verschillende uitslag. Bovendien herkent Edwin zich niet in de resultaten. Hij heeft nog nooit eerder last gekregen van bijvoorbeeld het eten van bijvoorbeeld aubergine, walnoten of melk.

'Dit lijkt wel oplichting'

Van Marjolein en Iris sturen we per persoon twee haarsamples naar twee verschillende aanbieders. Vier haarsamples in totaal. Ook hier komen verschillende resultaten uit. Behalve voor twee testen, die lijken weer zoveel op elkaar dat het knip- en plakwerk lijkt.

Ook Marjolein herkent zich niet in de resultaten. Zo zou ze overgevoelig zijn voor katoen terwijl dat de enige stof is die ze juist goed op haar huid verdraagt. Haar latex- en nikkelallergie worden door de test juist niet opgepikt. Voor Marjolein is het dan ook duidelijk: 'Dit lijkt wel oplichting'.

'Niet betrouwbaar'

Ook internist-allergoloog Zana Tempels-Pavlica zet vraagtekens bij de betrouwbaarheid van de haartest. Een betrouwbare test moet bij herhaling namelijk dezelfde resultaten laten zien. Dat is hier niet het geval.

Dat de bedrijven achter de test, adviseren om producten uit het dieet te halen, vindt de allergoloog een slechte zaak. Wanneer mensen producten gaan mijden op basis van een onbetrouwbare test, kan dat op termijn zorgen voor tekorten op bepaalde voedingsstoffen.

Ook vindt Tempels-Pavlica het zorgelijk dat de aanbieders van de testen verschillende begrippen door elkaar lijken te halen. De haartest claimt alleen te testen op intoleranties en niet op allergieën. Toch wordt er ook getest op huisdieren, huisstofmijt en bomen en planten. Overgevoeligheidsreacties op dit soort stoffen zijn volgens de allergoloog een allergie en geen intolerantie.

Verschil tussen allergie en intolerantie

Tussen deze twee begrippen zit een belangrijk verschil. Bij een allergie gaat het om een reactie van het immuunsysteem op een bepaalde stof, terwijl bij een intolerantie het immuunsysteem geen rol speelt (behalve bij een glutenintolerantie). Bij een intolerantie wordt een stof om andere redenen niet goed verdragen, zo missen mensen soms bijvoorbeeld een bepaald enzym om een voedingsstof goed te verteren.

Wanneer iemand met een notenallergie niet positief scoort op deze test, kan het idee ontstaan dat je hier geen rekening mee hoeft te houden in je dieet. Dat kan volgens Tempels-Pavlica iemand potentieel in een gevaarlijke situatie brengen.

Reactie testaanbieder

Slechts één van de drie aanbieders van de test heeft er voor gekozen om schriftelijk te reageren. 'Mijn Voedsel Intolerantietest' kan als tussenpersoon geen antwoord geven op de vraag hoe het kan dat een persoon verschillende uitslagen ontvangt. De aanbieder heeft de bevindingen van Radar voorgelegd aan zijn leverancier: 'Vooralsnog ga ik er vanuit dat de testen op een juiste en betrouwbare wijze worden uitgevoerd en dat de resultaten dienovereenkomstig zijn.'

Lees de reactie van 'Mijn Voedsel Intolerantietest'

Vermoed je zelf te maken te hebben met intoleranties of allergieën?

Heb je zelf het vermoeden dat je misschien te maken hebt met intoleranties of allergieën? Ga naar je huisarts, wanneer nodig kan deze je doorverwijzen naar een allergoloog.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant