toggle menu

Is 'op academisch niveau' in je slogan een marketingterm?

Bij Rijschool Rij-Academie in Utrecht kan je 'auto leren rijden op academisch niveau'. Opleidingsinstituut De VerkeersAcademie roept iets soortgelijks: bijscholing en praktijkbegeleiding 'op academisch niveau'. Wat betekent dat eigenlijk?

Veel jongeren die de magische grens van achttien jaar bereiken willen maar één ding en dat is het rijbewijs halen. Als je dat ook nog eens op een goed niveau kan doen, dan is dat alleen maar mooi meegenomen. Je kan dan terecht bij Rijschool Rij-Academie waar je volgens hun slogan leert autorijden 'op academisch niveau'.

Even bellen!

We zijn benieuwd wat dat betekent dus we bellen even met de rijschool. De medewerker van de rijschool zegt dat het niets met 'een academie te maken heeft' en zegt dat 'we het niet te letterlijk moeten nemen'. Doel van de slogan is volgens de rijschool om je een idee te geven dat ze goed lesgeven. Tsja, dat mag je ook wel verwachten van een rijschool, toch?

Heeft de medewerker zelf een academische opleiding?

Blijkbaar niet, want hij vertelt dat hij een 'HBO-opleiding Laboratorium' heeft gedaan. 'Het heeft totaal niks met mijn huidige vak te maken. Er is ook geen rij-instructeur die een universitaire opleiding heeft gedaan.'

MBO-3 opleiding

Opleidingsinstituut De VerkeersAcademie zegt dat je bij hen 'op academisch niveau' rij-instructeur kan worden. Ook geven ze theoriebijscholing en praktijkbegeleiding voor rij-instructeurs 'op academisch niveau'. Academisch niveau moet haast wel universitair niveau zijn. Helaas. De medewerker zegt: 'We geven les op academisch niveau. Het is een MBO-3 opleiding.'

'Het slaat helemaal nergens op!'

Erik Scherder is hoogleraar neuropsychologie aan de VU in Amsterdam. Volgens hem is 'op academisch niveau' dat je je inspant of er in de literatuur iets bekend is over een bepaald onderwerp. 'Je betrekt de wetenschap en kijkt of er studie naar is gedaan.' Scherder zegt dat het niet alleen om je mening gaat, maar ook of je die kan staven aan literatuur of studies. Als het gaat om 'rijlessen op academisch niveau' moet Scherder hard lachen. 'Die mensen weten het zelf ook niet zo goed. Het slaat helemaal nergens op.' Scherder zou het graag anders zien. De term 'academisch niveau' is niet beschermd.

De Verkeersacademie heeft aan Radar laten weten dat zij de term 'op academisch niveau' van hun website hebben gehaald, omdat zij 'misleiding willen voorkomen'.

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant