toggle menu

Je pensioen als 'toetje': wat komt er straks uit de vriezer?

Wat betekenen de nieuwe, strengere regels voor ons pensioen? Radar liet een berekening maken door pensioenconsultant Aon Hewitt. De pensioenen van drie generaties worden onder de loep genomen.

De nieuwe regels

Pensioenfondsen moeten volgens de nieuwe regels hogere reserves in kas hebben voor het geval ze het economisch moeilijk krijgen. Indexeren, het aanpassen van pensioenen aan stijgende prijzen, moet met meer terughoudendheid gebeuren.

Dat mag namelijk pas als er voldoende geld beschikbaar is om niet alleen nu, maar ook in de toekomst te indexeren. Hierdoor hoopt het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid te voorkomen dat het geld te vroeg wordt uitgedeeld, terwijl het eigenlijk nodig is voor het uitbetalen van de pensioenen van komende generaties.

De premie wordt met de nieuwe regels stabieler, deze kan niet opeens omhoog of omlaag schieten. Dat is niet alleen van belang voor jou als werknemer, maar ook voor werkgevers die maandelijks ongeveer twee derde van jouw maandpremie aan je pensioenfonds afdragen.

Als een pensioenfonds moet korten, dan kunnen ze hier langer mee wachten. Herstelt de situatie niet en moet er toch pensioen worden ingehouden, dan kunnen fondsen de korting over maximaal tien jaar uitsmeren. Hierdoor is de gepensioneerde niet in één klap een groot deel van zijn pensioen kwijt.

Dertiger

De dertiger is de enige die er door de nieuwe regels qua pensioen op vooruit gaat. Hij moet daarvoor wel het langste doorwerken en betaalt uiteindelijk ook de hoogste premie van de drie generaties. Ook stijgt de premie van deze generatie het meest onder de nieuwe regels.

Vijftiger

Uit de berekeningen van Radar en Aon Hewitt blijkt dat de vijftiger aan het kortste eind trekt en met het minste pensioen naar huis gaat, terwijl hij er wel meer voor betaalt in vergelijking tot de zeventiger. Hij kan ook niet profiteren van voordelen als het prepensioen of de VUT-regeling.

De nieuwe regels veranderen daar niks aan. Sterker nog: de vijftiger ontvangt  minder pensioen in de nieuwe situatie, maar gaat er wel meer voor betalen. Deze generatie is de verliezer, maar is toch nog solidair: ze dragen een deel van hun rendement af aan andere generaties.

Zeventiger

De zeventiger is al met pensioen en heeft zijn premie al betaald. De nieuwe regels veranderen daar niets aan, maar de oudere voelt ze wel degelijk in de portemonnee. Hij ontvangt minder pensioen, en gaat er ook wat betreft de koopkracht op achteruit.

Waarschijnlijk wordt er binnenkort niet geïndexeerd, dat betekent dat het pensioen van de zeventiger jaarlijks minder waard wordt. Als de economie niet veranderd, kan het verlies voor een zeventiger wel oplopen tot een kwart van de uitkering.

Lees ook

Berekening Aon Hewitt

Reactie: Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Pensioen in de vriezer

'Vijftigers de klos door nieuwe rekenregels pensioenen'

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant