Kia Rio zonder beloofde opties

Als veiligheid hoog in je vaandel staat, kan dat een reden zijn om een Kia Rio 4 te kopen. In de brochure staat dat de auto onder andere uitgerust is met het VSM veiligheidspakket. Na de aankoop komen veel mensen er echter achter dat dit systeem niet aanwezig is.

Kia erkent de fout, excuseert zich en biedt drie waardebonnen van 150 euro aan. Veel klanten nemen hier echter geen genoegen mee en kloppen aan bij Radar.

Incompleet

Toen Kia begin dit jaar steeds meer klachten binnenkreeg over het ontbreken van het VSM systeem startte het automerk een onderzoek. Zo zou het Hill-start Assist Control (HAC) niet functioneren. Dit systeem moet voorkomen dat een auto achteruit rijdt als je op een helling stopt en weer weg probeert te rijden. Ook het Vehicle Stability Management, dat voor een betere stuurreactie bij het rijden op een glad wegdek zorgt, werkt niet. Het derde onderdeel Emergency Stop Signal (ESS) blijkt eveneens niet bruikbaar. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de achterlichten van de auto gaan knipperen wanneer je remt, zodat de achterliggende auto automatisch gewaarschuwd wordt.

Onderzoek

Bij het bezoek van Kia aan klagende klanten blijkt dat het pakket niet ingebouwd dzit. Voor Kia is het de eerste keer dat zoiets voorvalt en zijn onaangenaam verrast. Wel benadrukt de fabrikant dat de veiligheid van de auto niet in het geding is. Zowel ABS, ESP als alle airbags werken perfect, zegt Kia. Omdat het aantal klachten toeneemt is de autofabrikant op zoek gegaan naar de oorzaak. Rond de zomervakantie van dit jaar blijkt er een forse groep gedupeerden te zijn. In totaal zijn er zo’n 1.500 Rio’s, die het pakket ontberen, op de verkoopmarkt gekomen. Bovendien is er nog een aantal geleverd als leaseauto.

Compensatie

Halverwege oktober heeft Kia de gegevens van alle kopers van de Kia Rio 4 verzameld. Deze klanten ontvangen op 23 oktober een brief. Daarin staat dat Kia excuses aanbiedt, omdat in de gekochte auto het VSM pakket ontbreekt. Het is helaas niet mogelijk om het systeem alsnog te installeren. Als compensatie ontvangt iedere gedupeerde drie waardebonnen van 150 euro die te besteden zijn bij een willekeurige Kia dealer.

Deze kan worden besteed bij een onderhoudsbeurt of het aanschaffen van winterbanden. Gezien het grote aantal klachten op onze redactie blijken veel klanten echter niet tevreden. Kia heeft inmiddels in de brochure aangepast dat het systeem niet langer aanwezig is in de auto.

Een procent

Voor de eerst tien mensen die bij Kia aan de bel trokken over het ontbreken van het veiligheidssysteem, bestaat nog een extra compensatie. Deze mensen kunnen de ‘oude’ auto inruilen voor een nieuwe waarin wel het VSM systeem is ingebouwd. Hiervoor moeten ze 1% van de nieuwwaarde bijbetalen per maand dat ze in de auto hebben gereden. Iemand die bijvoorbeeld 6 maanden in de auto gereden heeft, moet 6% van de nieuwwaarde bijbetalen om een nieuwe Kia Rio te krijgen. Gedupeerden die niet bij de eerste 'klagers' horen kunnen echter geen aanspraak maken op deze compensatieregeling.

Forumreacties (38)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 16-11-2012 13:42
  De nieuwe Kia Rio is dit jaar niet geleverd met alle beloofde opties. Zo ontbreekt er een extra stuurcorrectie-systeem, een vertrekhulp voor op een helling en een extra noodstop-remsignaal. De Kia-importeur gaat dit niet alsnog op de auto’s zetten, maar biedt de mensen met deze nieuwe Kia Rio 450 euro in cheques aan. Deze cheques zijn alleen te verzilveren bij de Kia dealer, maar ook de dealers zijn niet in staat om de ontbrekende opties alsnog op de auto te zetten.

  In Radar stellen we de vraag aan Kia Nederland of er niet een betere compensatie is voor hun klanten, die nu met een auto zitten die niet aan de beloofde verwachtingen voldoet.

  Maandag 19 november in Radar, om 20.30 uur bij de TROS op Nederland 1
 • F
  • frisidee
  • 17-11-2012 10:06
  Ze bieden een nieuwe auto aan maar omdat het model niet beschikbaar is een versie met meer opties die moet ik helemaal betalen... terwijl ik er bewust niet voor gekozen had (onzin opties al privacy glas en led verlichting).

  Ik kan ook wachten maar dan moet ik afschrijving betalen. wil ik ook direct doen maar zij kunnen niet leveren en ik moet tot januari wachten en dan doen ze een hoge afschrijving.

  Als je toch iets verkoopt maar minder uitlevert dan is het oplichting? Het is een vraag.

  Frank Doorenbos (aftersales KIA NL helpt ook niet echt en die Verstoep Directeur KIA NL) duikt alleen naar.
 • R
  • R. Harshagen
  • 19-11-2012 20:07
  Wat mij verbaasd aan het item is dat schijnbaar de ANWB en Radar voorbij gaan aan de verminderde waarde die de auto's hebben bij verkoop/inruil omdat deze opties er niet in zitten.
  Iedereen in de autoindustrie weet dit.
  Dus de afschrijving van 1% die KIA biedt is veel te hoog. 0,5% zou nog redelijk zijn hoor ik mezelf denken..
  Redelijk? Hoezo redelijk? Je betaald voor een auto met die opties. Vervolgens blijkt het er niet op te zitten.
  Fout ligt bij KIA. En dat weten ze ook. Maar zoals gebruikelijk, een groot concern komt ermee weg, of probeert ermee weg te komen.
  Verder is het dus (blijkbaar) zo dat je, zodra je als consument erachter komt dat het geleverde niet overeenkomt met het afgesproken product, je het direct terug moet brengen. Dus zoals in dit geval, direct die auto naar KIA moet rijden en hem daar moet laten staan.
  Want er vanuit gaan dat het netjes opgelost wordt kun je wel vergeten.
Alle reacties (38)

Ook interessant