toggle menu

Kia Rio zonder beloofde opties

Als veiligheid hoog in je vaandel staat, kan dat een reden zijn om een Kia Rio 4 te kopen. In de brochure staat dat de auto onder andere uitgerust is met het VSM veiligheidspakket. Na de aankoop komen veel mensen er echter achter dat dit systeem niet aanwezig is.

Kia erkent de fout, excuseert zich en biedt drie waardebonnen van 150 euro aan. Veel klanten nemen hier echter geen genoegen mee en kloppen aan bij Radar.

Incompleet

Toen Kia begin dit jaar steeds meer klachten binnenkreeg over het ontbreken van het VSM systeem startte het automerk een onderzoek. Zo zou het Hill-start Assist Control (HAC) niet functioneren. Dit systeem moet voorkomen dat een auto achteruit rijdt als je op een helling stopt en weer weg probeert te rijden. Ook het Vehicle Stability Management, dat voor een betere stuurreactie bij het rijden op een glad wegdek zorgt, werkt niet. Het derde onderdeel Emergency Stop Signal (ESS) blijkt eveneens niet bruikbaar. Dit zou ervoor moeten zorgen dat de achterlichten van de auto gaan knipperen wanneer je remt, zodat de achterliggende auto automatisch gewaarschuwd wordt.

Onderzoek

Bij het bezoek van Kia aan klagende klanten blijkt dat het pakket niet ingebouwd dzit. Voor Kia is het de eerste keer dat zoiets voorvalt en zijn onaangenaam verrast. Wel benadrukt de fabrikant dat de veiligheid van de auto niet in het geding is. Zowel ABS, ESP als alle airbags werken perfect, zegt Kia. Omdat het aantal klachten toeneemt is de autofabrikant op zoek gegaan naar de oorzaak. Rond de zomervakantie van dit jaar blijkt er een forse groep gedupeerden te zijn. In totaal zijn er zo’n 1.500 Rio’s, die het pakket ontberen, op de verkoopmarkt gekomen. Bovendien is er nog een aantal geleverd als leaseauto.

Compensatie

Halverwege oktober heeft Kia de gegevens van alle kopers van de Kia Rio 4 verzameld. Deze klanten ontvangen op 23 oktober een brief. Daarin staat dat Kia excuses aanbiedt, omdat in de gekochte auto het VSM pakket ontbreekt. Het is helaas niet mogelijk om het systeem alsnog te installeren. Als compensatie ontvangt iedere gedupeerde drie waardebonnen van 150 euro die te besteden zijn bij een willekeurige Kia dealer.

Deze kan worden besteed bij een onderhoudsbeurt of het aanschaffen van winterbanden. Gezien het grote aantal klachten op onze redactie blijken veel klanten echter niet tevreden. Kia heeft inmiddels in de brochure aangepast dat het systeem niet langer aanwezig is in de auto.

Een procent

Voor de eerst tien mensen die bij Kia aan de bel trokken over het ontbreken van het veiligheidssysteem, bestaat nog een extra compensatie. Deze mensen kunnen de ‘oude’ auto inruilen voor een nieuwe waarin wel het VSM systeem is ingebouwd. Hiervoor moeten ze 1% van de nieuwwaarde bijbetalen per maand dat ze in de auto hebben gereden. Iemand die bijvoorbeeld 6 maanden in de auto gereden heeft, moet 6% van de nieuwwaarde bijbetalen om een nieuwe Kia Rio te krijgen. Gedupeerden die niet bij de eerste 'klagers' horen kunnen echter geen aanspraak maken op deze compensatieregeling.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant