toggle menu

Kuikensterfte in broederijen

Ieder jaar broeden wij in Nederland 500 miljoen kuikens uit. Dit is een grote industrie, waar alles draait om efficiëntie. Een kuikentje levert niet meer dan een kwartje op. Maar hoeveel kuikens zijn het slachtoffer van deze efficiëntie en overleven daardoor de eerste paar dagen niet? Wakker Dier heeft het uitgezocht.

Broedmachines

Broederijen krijgen bevruchte eieren binnen van vermeerderingsbedrijven. De eieren worden eerst in kratten op karren in een voorbroedmachine geplaatst. Na achttien dagen worden de eieren overgezet naar de uitkomstkasten. Dit zijn kasten waar de temperatuur gereguleerd wordt en kratten met eieren in een rekkensysteem boven elkaar staan.

Afhankelijk van de ontwikkeling, komen kuikens uit tussen dag 19 en 22. Er wordt gestreefd naar een zo goed mogelijke uitkomst, maar ondanks dat kan de tijdsduur tussen vroeg en laat uitkomende kuikens gemakkelijk tot 48 uur oplopen. Pas als bijna alle kuikens uit het ei zijn gekomen en zijn opgedroogd, meestal op dag 21 ½, worden de uitkomstkasten geleegd. Vroeg uitgekomen kuikens zitten daardoor dus tot wel 48 uur in het donker in plastic kratten zonder water en voer.

Gevolgen

Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat directe toegang tot water en voer cruciaal is voor een kuiken en dat het onthouden hiervan de kuikens op een achterstand zet die ze niet meer inhalen. Het verblijf van de kuikens in een broederij zonder water en voer veroorzaakt uitdroging, verhongering, groeistagnatie en leidt tot gewichtsverlies. De kuikens ervaren hierdoor veel stress. Naar schatting sterven 5 miljoen kuikens jaarlijks omdat broederijen de kuikens dagenlang zonder voer en water laten zitten nadat ze uit het ei zijn gekomen.

Dooierzak

Vaak wordt beweerd dat kuikens geen water en voedsel nodig hebben, omdat ze wel vier tot vijf dagen kunnen overleven op het restant eidooier dat in hun interne dooierzak aanwezig is. Er wordt aangenomen dat de dooierzak geschikt is om de eerste dagen door te komen. Volgens Wakker Dier is het een stevig ingeburgerde fabel dat de dooierzak bedoeld is als voedselreserve; een fabel waar mogelijk ook nog een groot deel van de pluimveesector van overtuigd is.

Het is inmiddels duidelijk dat de dooierzak niet bedoeld is als direct voedsel, maar andere functies heeft. Wordt het kuiken gedwongen om de voedingsstoffen in de  dooierreserve te gebruiken om een vastenperiode door te komen, dan gaat dat ten koste van de gezondheid en daarmee tevens het welzijn van het kuiken.

Patiosysteem

Een alternatief is het patiosysteem. Bevruchte en voorgebroede eieren worden op dag 18 in hangende rekken in de kooien geplaatst. Na uitkomst vallen kuikens, eenmaal opgedroogd, op de vloer waar ze meteen kunnen eten, drinken en scharrelen. Een ander groot voordeel van dit systeem is dat er tot nu toe zonder antibiotica gewerkt wordt.

Handhaving

De regelgeving is eigenlijk heel helder. In de gezondheids- en welzijnswet voor dieren staat dat een dier de nodige verzorging moet krijgen. Bovendien bestaat het ‘Besluit welzijn productiedieren’. Hierin staat dat een dier genoeg voedsel moet krijgen om in goede gezondheid te blijven.

Volgens Wakker dier zijn de onwettige praktijken ontstaan door doorgeslagen efficiëntiemaatregelen. Ze willen dat er wordt ingegrepen. Wakker Dier heeft een handhavingsverzoek ingediend bij Staatssecretaris Dijksma, die belast is met de handhaving van de wetgeving voor dierenwelzijn. Als het ministerie niet ingrijpt zal Wakker Dier een rechtszaak starten.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant