KwikFit verkoopt slijtvaste banden die niet slijtvast zijn

Welke automobilist wil er nou geen autobanden die slijtvast zijn? Het klinkt grandioos om banden om je velgen te hebben die bestand zijn tegen slijtage, maar zo slijtvast blijkt het rubber van KwikFit niet te zijn.

KwikFit verkoopt allerlei merken autobanden, waaronder die van Arrowspeed. Volgens de website van de garage zijn die 'slijtvast'. Dat wordt namelijk beloofd: 'Arrowspeed banden zijn slijtvast en bieden een goede grip, ook onder natte omstandigheden'. KwikFit legt uit dat de banden van Arrowspeed tien tot vijftien procent langer meegaan. Een medewerker legt uit wat KwikFit bedoelt met slijtvast: 'Met slijtvast wordt bedoeld dat ze niet zo snel slijten, dus ze zullen niet niet slijten natuurlijk. In principe slijten de banden gewoon na verloop van tijd'. De medewerker legt verder uit dat door de 'slijtvastheid' de banden van Arrowspeed kwalitatief minder zijn dan Continental, Michelin of Goodyear. 'Het kan zijn dat ze wat sneller slijten.' Opmerkelijk.

Hoe lang gaat een band mee?

De levensduur van een band bepaal je met je rechtervoet, zo legt Kees Oostwal, docent autotechniek aan Aventus Automotive in Apeldoorn, uit. 'Hoe hard autobanden slijten ligt vooral aan je rijstijl.' Volgens Oostwal is de samenstelling van de band, de compound, mede bepalend hoe snel een band slijt. 'Hoe zachter de compound (winterbanden), hoe beter de wegligging. Hoe harder de compound (zomerbanden), hoe slechter de wegligging.

Je kan, aldus Oostwal, dus ook niet zeggen dat een band tien tot vijftien procent langer meegaat. 'Dat hangt echt af van je rijstijl. De helft is rijstijl, de andere helft is de samenstelling van de band.'

Banden sparen?

Ja hoor, dat kan. 'Als je anticiperend rijdt, dus op tijd afremt en rustig rijdt, dan slijten je banden minder snel.'

Reactie KwikFit

'Slijtvast betekent natuurlijk niet dat banden niet slijten. Elke band slijt door gebruik en door de wijze waarop de band gebruikt wordt. Toch zit er verschil in het rubber dat gebruikt wordt op banden. Sommige bandenmerken gebruiken een zachtere rubbersamenstelling (softere compound) waardoor de auto vaster op de weg ligt. Nadeel daarvan is dat een band sneller slijt en je eerder nieuwe banden nodig hebt. De (potentiële) kopers van Arrowspeed banden zoeken banden die niet zo snel slijten. De samenstelling van het rubber dat voor de Arrowspeed banden wordt gebruikt is harder, zodat de banden minder snel slijten. Wij noemen dat slijtvast wat je ook kan vertalen als 'beter bestand tegen' slijtage.'

Ook interessant