toggle menu

Lees de voorwaarden: annuleringsverzekering betaalt niet altijd

Marielle van de Belt is 21 als zij door haar schoonouders wordt gevraagd om met hen en haar vriend mee te gaan op vakantie. Ze boekt de reis bij D-Reizen en betaalt het reisbureau 1500 euro. Kort voor vertrek loopt de relatie stuk. Wat kan de annuleringsverzekering voor haar betekenen?

Toen de relatie op de klippen liep voelde Marielle er niet veel voor om nog met haar ex-vriend en de familie naar Turkije te gaan. Daarom neemt ze contact op met de verzekeraar (waar de annuleringsverzekering afgesloten is) en vraagt wat de mogelijkheden zijn. Marielle was verzekerd bij de HEMA en daar kreeg ze al snel te horen dat zij geen recht had op annulering. De reden: ze was niet getrouwd of woonde niet officieel samen.

Hoofdboeker heeft alle macht

Marielle meldde zich ook bij D-Reizen in Kampen waar ze de reis had geboekt en betaald. Het reisbureau zei dat Marielle niet kon annuleren, omdat ze niet de hoofdboeker is. Klaarblijkelijk is het zo geregeld dat als je je bij een reisgezelschap voegt, maar wel zelf boekt en betaalt, je niet de hoofdboeker van je eigen boeking bent. Je valt dan onder de hoofdboeker van het reisgezelschap. Annuleren kon wel volgens D-Reizen als de hoofdboeker aanwezig was, maar die wilde niet meewerken, omdat dan de hoofdsom met 400 euro verhoogd zou worden als Marielle's deel zou worden geannuleerd.

Wat is er met de vakantie gebeurd?

Die is omgeboekt naar iemand anders. De ex-schoonfamilie heeft iemand anders meegenomen op reis en daarvoor 27,50 euro wijzigingskosten betaald. Die persoon is dus op reis op kosten van Marielle. Zonder Marielle in kennis te stellen en met hulp van D-Reizen is haar vakantie 'verkocht' aan een ander.

'Ongerechtvaardigd verrijkt'

Maryse Oranje van De Vos & Partners is van mening dat hier sprake is van een onrechtmatige daad. De ex-vriend en diens familie had de annulering niet mogen weigeren. 'Zij hebben zichzelf ongerechtvaardigd verrijkt.'

Yda Matthijssen van de ANWB is in de voorwaarden van de annuleringsverzekering van de HEMA gedoken en constateert dat de verzekering annulering alleen vergoedt bij echtscheiding of bij het beëindigen van een geregistreerd partnerschap of samenlevingscontract. Daar was hier geen sprake van. 'Het is juist dat bij gedeeltelijke annulering de reissom voor de andere reizigers hoger wordt.' Matthijssen: 'De ouders van haar voormalige vriend hebben het slim opgelost, want die hebben gewoon iemand anders voor haar plek gevonden. Eigenlijk heeft zij gewoon een claim richting haar ex-vriend en zijn ouders'. Matthijssen vindt het onfatsoenlijk van de familie. 'Schandalig!'

Wat kan D-Reizen nog betekenen voor Marielle?

Eigenlijk is het gewoon heel sneu voor Marielle dat haar boeking voor een habbekrats is verkocht en zij kan fluiten naar haar geld. Radar neemt contact op met D-Reizen en namens het reisbureau legt Danja Lekkerkerk uit dat Marielle niets vergoed krijgt, omdat ze niet de hoofdboeker is, maar uit coulance blijkt D-Reizen toch gedeeltelijk over de brug te komen. 'We hebben besloten om haar 400 euro te geven om de pijn wat te verzachten. Ik ben tot die 400 euro gekomen door het tijdstip van annuleren. Zeer kort voor vertrek had zij, als de hoofdboeker had meegewerkt, recht op 25% van de reissom van reisorganisatie Corendon.'

'Neem een goede voorraad pijnstillers mee'

Het verhaal van Marielle staat niet op zichzelf. Ook Helma van Vugt liep tegen problemen aan het bij het aanspreken van haar annuleringsverzekering. Zij heeft last van galstenen en over zes weken zou ze gaan varen op een cruiseschip. Over acht tot tien weken moet ze zich echter melden in het ziekenhuis voor een operatie. Helma probeert haar reis te annuleren, omdat ze veel last heeft van de galstenen. Dat ging niet bij TUI. TUI adviseerde Helma om maar een goede voorraad pijnstillers mee te nemen. Wat TUI betreft kan ze gewoon gaan.

Medische verklaring

Haar verzekeraar vroeg om een medische verklaring en dus schakelt Helma haar specialist in. Die verwijst haar naar haar huisarts. De huisarts zegt weer dat 'de verzekeraar niet om zo'n verklaring mag vragen'. Helma heeft inmiddels haar reis maar geannuleerd, met het risico dat ze 60% van reissom niet terugkrijgt.

Vrije interpretatie voor 'medische noodzaak'

Yda Matthijssen zegt dat 'medische noodzaak' vrij geïnterpreteerd wordt door de verzekeraars. Onderling gaan zij daar anders mee om. Per geval verschilt de medische noodzaak ook. Wie een enkelblessure heeft kan niet op wandelvakantie, maar kan wel de hele dag op het strand in de zon liggen. 'Voor een medische verklaring kan je ook een machtiging tekenen waarin staat dat de verzekeraar informatie mag opvragen bij de behandelend arts.' Dat bevestigt Maryse Oranje. 'Een huisarts kan die verklaring niet opstellen, want die trekt geen conclusies. Een specialist wel.'

Lees goed de voorwaarden van je annuleringsverzekering zodat je op de hoogte bent wat er wel en niet gedekt is. Bel desnoods je verzekeraar als je niet snapt wat er in de voorwaarden staat. Laat je ook goed voorlichten door de reisorganisatie als je een pakketreis boekt.

Lees ook: Oververzekerd op vakantie, zonde van je geld

Ook interessant