Leven met schimmel in je woning

Schimmel in je huurhuis wil niemand, toch heeft naar schatting een half miljoen tot één miljoen woningen last van schimmels. Deze schimmels lijken onschuldig, maar ze kunnen voor flink wat gezondheidsproblemen zorgen.

In Capelle aan den IJssel kampen drie vrouwen in hetzelfde woonblok met schimmels in hun huurwoningen. Dit lijkt ook nog eens hun gezondheidsklachten te verergeren, maar volgens hen doet de woningcorporatie Havensteder niet genoeg. Er worden wel oplossingen geboden, maar die lossen het probleem niet op.

Meer onderzoek nodig

Longarts Hans in ’t Veen van het Franciscus Gasthuis & Vlietland in Rotterdam ziet in zijn praktijk dat de huisvoorziening in Rotterdam niet altijd even goed is. Maar het is volgens hem moeilijk vast te stellen of schimmels echt de oorzaak zijn van de gezondheidsklachten. Er moet meer onderzoek komen, aldus In ’t Veen. Mensen met astma zijn vatbaarder voor de schimmels, de schimmels kunnen een verergering geven en de luchtwegen kunnen zelfs kapot gaan. In het ergste geval kan er een longontsteking optreden.

Onderhoudsprocedure

Volgens Marcel Trip van de Woonbond gaat een kwart van de vragen die bij hen binnenkomt over schimmel. Als de verhuurder niets of niet genoeg doen aan de schimmels kun je als huurder naar de huurcommissie stappen. Zij kunnen dan een onderhoudsprocedure starten en dit kan leiden tot het afdwingen van een huurverlaging tot veertig procent. Dit is volgens Trip een goede stok achter de deur om verhuurders toch in beweging te krijgen.

Bij specifieke gezondheidsklachten door schimmel kun je de GGD in jouw regio bellen. Zij gaan dan jouw klachten bekijken, en doen eventueel een huisbezoek.

De woningcorporatie Havensteder is in de studio om toelichting te geven.

Forumreacties (3)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 24-04-2017 13:56
  Schimmel in je huurhuis is niet alleen vies, maar kan ook schadelijk zijn voor je gezondheid. Je woningcorporatie moet het probleem oplossen. Wat als die niks doet?

  Meer over dit onderwerp

  Maandag 24 april in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
 • B
  • bierkrat1958
  • 24-04-2017 19:16
  Ik heb in het verleden hetzelfde probleem met schimmel gehad dit kwam omdat onder de woningen niet geheid was, ik heb het schimmelprobleem opgelost door te sauzen met latex op terpentine basis.sindsdien geen last meer gehad,ook zou het opgelost kunnen worden door een afzuiging in de douche ruimte te instaleren.
 • M
  • mrdummy
  • 24-04-2017 21:10
  Meeste schimmel ontstaat door:
  - slechte luchtverversing
  - hoge vochtigheid dat niet snel weg wil
  - te koude muurdelen
  - slechte isolatie
  - dieren en beesten maken delen erg vies en daar is schimmel dol op...

  Als je ondanks preventieve behandelingen weer schimmel ziet ontstaan moet je als eerste kijken of de vochtigheid ter plekke niet te hoog is. De meest handige apparaat is infrarood camera FLIR kopen. Het kost wel wat ja, maar je ziet onmiddelijk waar stuk kouder is. Dan weet je dat daar isolatie probleem is, vochtigheid is hoog. Vochtige delen zijn altijd kouder dan droge delen. Zulke camera's worden gebruikt om de isolatieproblemen vast te stellen.

  Er kunnen meer redenen zijn als isolatie niet goed is. De natuur heeft dan iets gedaan in de muur of onder de dak. Wespennesten, vogelnesten, onbedoelde dieren... Ook rotte hout en lekke daken tellen mee wat versleten is. Omdat deze dingen buiten je huis gebeuren is de huurbaas dus verantwoordelijk hiervoor. Jij kan er niks aan doen en vaak kan je er niet bij...

  Wacht niet te lang mee als je dus wat ziet gebeurt. Maar ik verwacht dat huurbaas zegt dat je eigen probleem is, want je moet zelf zorgen voor de juiste ventilatie. Ga daarom op onderzoek uit, verzamel bewijzen met foto's. Hierdoor zal bewijslast overtuigend zijn dat je huurbaas toch even naar moet kijken en niet meer je eigen probleem is, omdat je al wat hebt geprobeerd. Bewijzen is sterker dan alleen maar met je woorden klagen bij de huisbaas. Je mond is helaas geen goede bewijsstuk want huurbaas kan niet in je hersenen kijken.
  Mensen kunnen namelijk ook liegen. Denk daarom vooruit en zorg voor de bewijzen.
Alle reacties (3)

Ook interessant