toggle menu

Mediateam

Ook tijdens de uitzending kun je met al je consumentenkwesties terecht bij het Radar Mediateam. Gebruik daarvoor op Twitter @avrotrosradar of #radartv. Je kunt ook een bericht plaatsen op onze Facebook-pagina, of neem eens een kijkje op ons Forum.

Deze week:

PESTICIDEN EN BIJENSTERFTE

Bijensterfte heeft desastreuze gevolgen voor de rest van het milieu. Een belangrijke oorzaak vormen zogeheten neonicotinoïden, een bepaald soort bestrijdingsmiddelen.

De afgelopen twee jaar was daarop in Europa al een tijdelijk verbod. Nu blijkt uit onderzoek dat neonicotinoïden niet alleen giftig zijn voor honingbijen, maar ook voor onder andere vlinders, hommels, wilde bijen en leven onder de grond. Ze zijn dus nog schadelijker dan gedacht.

Staatssecretaris Sharon Dijksma van Economische Zaken maakt zich daar 'grote zorgen' over. Ze heeft daarom de toezichthouder, het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb), gevraagd zo snel mogelijk te bekijken of die middelen in Nederland al permanent kunnen worden verboden.

WATER IN VLEES

Tijdens het koken vroeg Martijn Lambregts zich af hoeveel water er eigenlijk in vlees mag zitten. Hij zette dit op onze Facebookpagina. Dat hebben wij voorgelegd aan de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit. Die zegt dat er geen maximum is.

Maar: de vermelding 'met toegevoegd water' is verplicht bij stukken vlees die meer dan 5% water bevatten.

BIOSCOOPCADEAU

We krijgen vaak vragen over BioscoopCadeau. Een soort pasje van 9,95 dat je kunt inwisselen voor een bioscoopkaartje. Voor veel mensen is niet duidelijk tot wanneer dat geldig is. Dat staat er namelijk niet op. Maar dat kun je heel simpel controleren op bioscoopcadeau.nl. Onder het kopje ‘Gekregen’.

En het is een paar keer voorgekomen dat mensen moesten bijbetalen terwijl ze het pasje inwisselden voor een regulier ticket. Dat is niet de bedoeling. Mocht dat gebeuren, laat het dan weten aan BioscoopCadeau.

Meer over:

Ook interessant