Mediateam

Het Mediateam zit elke maandagavond voor je klaar. Je kunt het team bereiken via Twitter (gebruik @avrotrosradar of #radartv), via Facebook en via het online contactformulier.

Toon, de slimme thermostaat

Hanneke heeft thuis de slimme thermostaat Toon. Met deze thermostaat krijgt ze inzage in haar energie- en gasverbruik. Althans, dat is de bedoeling. Haar gasverbruik krijgt ze namelijk niet te zien. Hanneke vraagt haar energieleverancier Eneco waar dit aan ligt; ze betaalt immers ook om inzicht te krijgen in haar gasverbruik. De klantenservice van energieleverancier Eneco, en Enexis, de leverancier van de slimme thermostaat, blijven echter naar elkaar wijzen. Hanneke is het zat om van het kastje naar de muur gestuurd te worden en stuurt ons dit filmpje.

Eneco: 'Juiste procedure gevolgd'

Wat moet Hanneke doen om tóch inzage te krijgen in haar gasverbruik? Wij vroegen het aan Eneco:

 

'In deze situatie geeft de slimme meter geen gasverbruik door aan Toon. Daar kan Toon niets aan doen, die laat slechts het verbruik zien dat de slimme meter doorgeeft. De slimme meter is geïnstalleerd door en eigendom van de regionale netbeheerder, in dit geval Enexis. Daarom hebben we deze klant naar Enexis doorverwezen: zij kunnen deze slimme meter maken of desnoods vervangen. Dus we hebben in dit geval de juiste procedure gevolgd.'

Enexis: 'Een leerproces'

Ook wij worden dus door Eneco naar Enexis verwezen. Maar wanneer wij bij Enexis aankloppen, nemen zij nu wel hun verantwoordelijkheid:

'De encryptie van de gasmeter heeft niet goed gefunctioneerd. Daar heeft mevrouw in juni al contact over opgenomen. Wij hebben een software-update naar de slimme meter gestuurd om deze weer naar behoren te laten functioneren. Dit is dus niet gelukt. Als we dat met deze mevrouw hadden gecommuniceerd, dan was voor haar duidelijk geweest waar we mee bezig waren. Helaas is dat niet gebeurd; een leerproces voor ons. Ook bij Enexis, met toch 2,7 miljoen klanten, kan men dat gewoon vergeten zijn.

Mijn zorg is dat we er niet uit zijn gekomen nadat deze mevrouw zowel ons als Eneco heeft gebeld. We hadden even na moeten gaan wat er precies aan de hand was en of wij het op konden lossen. Een stukje bewustwording, mensen zijn weer scherp. Mevrouw krijgt binnen nu en twee weken een nieuwe meter, en vanuit onze kant wordt er nog even netjes contact opgenomen met de klant.'

Registratie bij BKR bij roodstand

Arianne maakt zich zorgen als zij bericht krijgt van ING dat haar kwartaallimiet van 500 euro vanaf 1 december geregistreerd wordt bij het BKR. Voor zover Arianne weet is een registratie bij BKR alleen voor wanbetalers en dat is zij absoluut niet. Ze neemt gelijk contact op met ING om verhaal te halen. Uit dit gesprek wordt duidelijk dat vanaf 1 december iedereen met een kredietlimiet van 250 euro of meer en met een looptijd van langer dan 1 maand een registratie bij BKR krijgt. Voor Arianne is het nog steeds niet duidelijk waarom deze regel wordt ingevoerd. En zij is niet de enige, we hebben meerdere klachten ontvangen over de invoering van deze regel.

Lees ook: Sta je met roodstand te boek als wanbetaler? En 4 andere vragen over nieuwe BKR-regels

Om uit te zoeken wat deze registratie inhoudt, voor wie hij geldt en waarom deze vanaf 1 december wordt ingevoerd hebben wij contact opgenomen met BKR. Zie hier de reactie van BKR. Ook hebben we de ING om opheldering gevraagd. Zij laten het volgende weten:

'We vinden het belangrijk dat klanten hun geldzaken op orde hebben en houden. We helpen klanten graag om financieel fit te zijn en te blijven. De wet- en regelgeving rondom BKR-registraties is recent aangescherpt. Vanaf 1 december 2016 moeten alle kredietlimieten van meer dan 250 euro  en met een looptijd van langer dan 1 maand aangemeld worden bij BKR. Deze kredieten vallen ook onder de wet financieel toezicht. Het betreft hier een positieve registratie. ING biedt op dit moment alleen een kwartaallimiet aan vanaf 500 euro en daarmee worden al deze kwartaallimieten bij het BKR geregistreerd. Alle klanten van ING met een Kwartaallimiet worden hierover voor 1 december 2016 schriftelijk dan wel via de Inbox van Mijn ING geïnformeerd.'

Ook interessant