Mediateam: BKR | Slotenmakers | Nationale Nederlanden

Het Mediateam zit elke maandagavond voor je klaar. Je kunt het team bereiken via Twitter (gebruik @avrotrosradar of #radartv), via Facebook en via het online contactformulier.

BKR mag waarschuwen voor Dynamiet Nederland

Het Bureau Krediet Registratie (BKR) heeft niets onrechtmatigs gedaan toen het in januari in Radar waarschuwde voor bedrijven die tegen hoge betaling beloven schuldnoteringen te verwijderen. De kortgedingrechter in Den Haag heeft vorderingen aan het adres van het bureau verworpen.

Een bedrijf dat is gespecialiseerd is in het laten verwijderen van BKR-registraties, Dynamiet Nederland, was een zaak begonnen omdat het schade zou oplopen door de beweringen van het BKR. Dynamiet wilde de instantie laten veroordelen om een en ander te rectificeren. De rechter ging daar evenwel niet in mee.

In het vonnis staat onder meer dat Dynamiet er in januari zelf voor heeft gekozen om niet in de betreffende uitzending van Radar te verschijnen voor tekst en uitleg. Daarbij wordt erop gewezen dat een aantal uitlatingen op de website van het BKR zelf en op de website van Radar zijn aangepast, waardoor rectificeren volgens de rechter niet meer nodig is.

Slotenmaker hoogt factuur op

Je hoopt natuurlijk dat het je nooit gebeurt: de sleutel van je voordeur breekt af in het slot. Het overkomt Nathalie, die er ons een filmpje over stuurt. Omdat het ‘s avonds laat gebeurt schakelt ze de 24 uurs slotenservice in. De medewerker van dit bedrijf laat Nathalie weten dat ze ongeveer 200 euro kwijt is voor het vervangen van het slot en de werkzaamheden die daar bij horen.

Nathalie gaat er mee akkoord, want ze wil natuurlijk graag haar huis weer in kunnen. De slotenmaker plaatst het nieuwe slot en na een half uur is de klus geklaard. Als vervolgens de factuur uitgeschreven wordt valt Nathalie van haar stoel: het bedrag wat ze moet betalen is bijna 470 euro.

En dat was niet de afspraak. Het blijkt dat veel meer mensen ons klachten sturen over deze 24 uurs slotenservice. Onze collega’s van Opgelicht?! zijn op zoek naar mensen die gedupeerd zijn door dit bedrijf. Meld je hier:

Oproep: Slotenmakers

Nationale Nederlanden voor de rechter gedaagd

Claimorganisatie Wakkerpolis en de Consumentenbond hebben een claim van 3,2 miljard euro ingediend tegen verzekeraar NN Group (Nationale-Nederlanden) vanwege onterecht in rekening gebrachte kosten voor een beleggingsverzekering.

Deze collectieve woekerpolisclaim voor zo'n half miljoen klanten van NN volgt op een vorig jaar gewonnen proefprocedure over één dossier. Daarbij bepaalde klachteninstituut Kifid dat NN de eerste kosten van een beleggingsverzekering moest vergoeden, omdat de klant niet goed werd geïnformeerd over die kosten.

Wakkerpolis stelde destijds al dat die uitspraak aanknopingspunten bood voor een collectieve zaak. Volgens de claimorganisatie is gemiddeld voor ongeveer 5500 euro per klant aan onterechte kosten ingehouden.

Wakkerpolis trekt samen op met de Consumentenbond, die NN ook dagvaardt. Een woordvoerder van NN zegt dat het bedrijf de claim eerst wil bestuderen. Op een uitnodiging van Wakkerpolis om komende vrijdag te gaan praten over een schikking wordt niet ingegaan.

De beschuldiging van Wakkerpolis dat NN niet wil schikken wees de woordvoerder van de hand. Hij benadrukt dat het bedrijf in het verleden wel eens in individuele gevallen schikkingen heeft getroffen. 'Er is een verschil tussen nooit willen schikken en niet in dit geval.' De claimorganisatie strijdt voor een compensatie voor alle klanten die tussen 1990 en 2008 een beleggingsverzekering van Nationale-Nederlanden hadden.

Ook interessant