Mediateam: Capabel Onderwijs | Bisfenol A

Het Mediateam zit elke maandagavond voor je klaar. Je kunt het team bereiken via Twitter (gebruik @avrotrosradar of #radartv), via Facebook en via het online contactformulier.

Capabel Onderwijs: Uitschrijven studie wordt dure grap

De 22-jarige Jens begon in november vol goede moet aan zijn mbo-opleiding Dierenartsassistent bij Capabel Onderwijs. Bij deze particuliere onderwijsinstelling moet Jens in 55 weken klaarstomen zodat hij aan de slag kan als assistent in een dierenkliniek.

Na drie weken komt Jens er al achter dat dit niet de beste keuze is geweest. Hij heeft grote twijfels of hij door moet gaan met deze opleiding. De mentor van Jens komt op bezoek bij zijn stageadres om te verifiëren hoe het er allemaal voorstaat. Jens wordt toch overgehaald om door te gaan met de opleiding. Het gaat leuk worden, vertelt de mentor.

Na zeven weken hakt Jens toch de knoop door. De knoop in zijn maag met de verkeurde keuze voor zijn toekomst voelt niet prettig. Hij stopt zijn opleiding en studielening, gaat een baan zoeken zodat hij kan sparen om volgend jaar aan een nieuwe opleiding te beginnen.

Totdat Capabel Onderwijs Jens erop wijst dat hij honderd procent van de studiekosten verschuldigd is aan Capabel. Een slordige 6.267,- euro. Dat geld heeft Jens niet klaar liggen. 'Indien de student annuleert, 7 weken of meer na de start van de opleiding, is diegene 100% verschuldigd.' Als Jens in de eerste zes weken zou zijn gestopt, zou hem dat veertig procent van het totaal bedrag gekost hebben. Uit coulance bied Capabel hem de regeling van veertig procent van de kosten aan. Een sigaar uit eigen doos?

Jens leende geld bij DUO om zijn opleiding te betalen. Iets wat Capabel duidelijk communiceert op haar website. Maar wanneer je stopt met je opleiding mag je ook geen geld bij DUO lenen. Hier communiceert Capabel minder duidelijk over op haar website. Wanneer wij contact opnemen met Capabel vertellen ze het volgende: 'Capabel is een particuliere opleidingsinstituut en omdat ze niet gefinancierd worden door de overheid, is het noodzakelijk om dit soort bedragen en annuleringsregelingen te hanteren.'

Tweede Kamer besluit tot verbod Bisfenol A

Er is nieuws over hormoonverstorende stoffen die mogelijk in je eten terecht kunnen komen. Hier heeft Radar meerdere uitzendingen aan gewijd en in onze laatste uitzending hierover lieten een aantal Kamerleden hun urine op dit soort stoffen controleren.

Blijkbaar is de politiek na die uitzending ook wakker geschud. Afgelopen donderdag is er in de Tweede Kamer gestemd over een verbod op Bisfenol A in plastic voedselverpakkingen. Een Kamermeerderheid blijkt voor zo’n verbod te zijn. Dat betekent dat er nu echt moet worden gezocht naar veilige alternatieven. Wanneer dit gaat gebeuren is nog niet bekend maar het verbod moet in ieder geval  gaan worden uitgevoerd.

Oproep boeterente

Radar heeft vorig jaar een paar keer aandacht besteed aan boeterente. Dit is het bedrag dat je moet betalen bij het oversluiten van je hypotheek. Omdat we werken aan een update over dit onderwerp zijn we op zoek naar mensen die in het afgelopen jaar zijn overgesloten en deze boeterente hebben moeten betalen.

Het is belangrijk dat je het document van de bank nog hebt waarop de boete staat vermeld, evenals de originele hypotheekofferte, en dat je bereid bent je verhaal in onze uitzending te vertellen. Als dit het geval is, meld je dan hier!

Ook interessant