Mediateam: Phone House | BKR

Het Mediateam zit elke maandagavond voor je klaar. Je kunt het team bereiken via Twitter (gebruik @avrotrosradar of #radartv), via Facebook en via het online contactformulier.

Phone House

Eind 2016 kocht Mandy een iPhone 7 voor haar dochters verjaardag bij de Phone House. Per abuis heeft de Phone House het verschuldigde bedrag twee keer van Mandy haar rekening vereffend. Een totaal bedrag van 1.546,48 euro.

Je zou denken even een belletje naar de klantenservice en het is zo opgelost. De medewerker van de Phone House adviseerde Mandy om een kopie te mailen van beide betalingen zodat er zo spoedig mogelijk 773,24 euro naar haar wordt overgemaakt. Een week later heeft Mandy nog geen reactie gehad en neemt toch maar weer contact op met de klantenservice. Wat blijkt nu: de order is intern geannuleerd en kan niet worden gewijzigd.

Mandy liet het maar zo en kocht de telefoon in de winkel. Als moeder kan je natuurlijk niet zonder verjaardagscadeau aankomen voor je dochter. Alleen nog even afwachten wanneer de Phone House de 1546,48 euro gaat overmaken.

Weer een week later krijgt Mandy uit het niets een mail van de Phone House dat de telefoon is opgestuurd, de bestelling is spontaan verwerkt. Wederom neemt Mandy contact op en wordt geïnformeerd dat ze het pakketje van PostNL moet weigeren en dan zou het opgelost zijn. Mandy had iedereen in huis geïnstrueerd, maar wat gebeurt er? Het pakketje wordt afgeleverd bij de buren. Diezelfde dag stuurt Mandy het pakketje nog aangetekend retour naar de Phone House en neemt uiteraard weer contact op met de klantenservice.

Voor de zoveelste keer krijgt Mandy te horen dat er een 'issue' voor haar aangemaakt wordt, ondertussen zijn we anderhalve maand verder maar Mandy wacht nog steeds op de 1546,48 euro. Nadat Radar om een reactie vraagt van de Phone House is er direct een spoedbetaling gedaan en biedt Phone House haar welgemeende excuses aan. 'Het is altijd onze intentie om klachten en vertragingen van leveringen en/of betaling te voorkomen. En ook om onze klanten tijdig en correct te benaderen wanneer er toch iets mis gaat.'

BKR

Een paar weken geleden liet Radar zien dat het mogelijk is om terechte kredietregistraties te laten verwijderen.

Naar aanleiding van die uitzending heeft het Bureau Kredietregistratie (BKR) maatregelen getroffen. De stichting, die onder meer leningen van consumenten registreert, gaat kredietverstrekkers die beweren wel een registratie te kunnen verwijderen harder aanpakken.

Volgens BKR betalen veel consumenten in Nederland onterecht veel geld aan bedrijven die claimen de registratie te kunnen verwijderen. 'Concrete informatie wegpoetsen is geschiedvervalsing, waarvan consumenten uiteindelijk de dupe worden', aldus bestuurder Peter van den Bosch van BKR.

BKR gaat scherper toezien op wijzigingen en zal de samenwerking met bedrijven die de regels moedwillig overtreden staken. Geldverstrekkers moeten daarnaast bij het aanpassen van een registratie dit vanaf 1 februari schriftelijk toelichten.

Ook interessant