Mediateam: Pretium | DUO | Hoge telefoonrekening

Het Mediateam zit elke maandagavond voor je klaar. Je kunt het team bereiken via Twitter (gebruik @avrotrosradar of #radartv), via Facebook en via het online contactformulier.

Pretium

Vanaf de zomer van 2014 is een handtekening vereist als mensen een abonnement per telefoon afsluiten. De handtekening mag met pen of per e-mail gegeven worden. Deze regel is bedacht zodat mensen nog de ruimte hebben om zich te bedenken na het eerste telefonische verkoopgesprek. Radar liet in oktober 2014 zien dat telecombedrijf Pretium potentiële klanten al tijdens dat eerste verkoopgesprek op eigen wijze laat bevestigen.

Radar waarschuwde voor deze praktijken en na de uitzending daagde Pretium Radar voor de rechter. Toen Radar die rechtszaak won, ging Pretium in hoger beroep. Onlangs is Radar ook in deze zaak volledig door de rechter in het gelijk gesteld. Pretium Telecom schijnt momenteel niet meer aan telefonische werving te doen.

DUO

Steeds vaker krijgen we mails van studenten die een boete krijgen als ze hun ov-kaart te laat opzeggen. Zo ook Ruben, hij stuurde dit filmpje.

In 2015 krijgt hij van DUO, de Dienst Uitvoering Onderwijs, een boete wegens dit te late stopzetten van zijn studentenreisproduct. Hij betaalt het bedrag en gooit zijn verlopen ov-kaart weg. Einde verhaal, denkt Ruben, maar niets is minder waar.

Een jaar later, in september 2016, krijgt Ruben opnieuw een brief van DUO. Zonder dat hij het wist is zijn studentenreisproduct opnieuw geactiveerd. En dus zou hij dit ook opnieuw moeten stopzetten. Daarmee is hij volgens DUO wederom te laat.

Hoogst merkwaardig omdat Ruben zijn ov-kaart dus heeft doorgeknipt en in de tussentijd een nieuw NS-abonnement heeft genomen waarmee hij zijn bus- en treinreizen betaalt. Ruben kan dus aantonen dat hij niet met zijn studenten-ov heeft gereisd, maar krijgt nul op het rekest bij zijn verzoek aan DUO om de boete kwijt te schelden.

DUO blijkt niet te kunnen inzien of Ruben zijn studentenreisproduct heeft gebruikt omdat de dienst geen gegevens van studenten mag inzien. Een meerderheid in de Tweede Kamer heeft inmiddels aangegeven dat er een andere oplossing moet komen; zij willen dat het studenten-ov automatisch vervalt aan het eind van de studie en dat de student dit niet zelf stop hoeft te zetten.

Oproep datagebruik

Radar is erg benieuwd naar de kosten die providers in rekening brengen voor datagebruik op je mobiele telefoon. Heb jij gemerkt dat die in de maanden oktober, november en december van afgelopen jaar ineens heel erg zijn gestegen, zonder dat je kunt verklaren waarom? Laat het ons weten via dit formulier.

Ook interessant