toggle menu

Medinose: allergie bestrijden met lampjes in je neus

Als je last hebt van hooikoorts en andere allergische reacties wil je daar natuurlijk graag van af. Daar spelen fabrikanten van medische hulpmiddelen handig op in. Bijvoorbeeld met de Medinose Pro, verkrijgbaar bij de drogist.

De werking: stop twee rode lampjes in je neus en de allergische reactie verdwijnt als sneeuw voor de zon. Of niet? Radar bespreekt de effectiviteit van roodlichttherapie.

Wondermiddel

Bij de drogist kocht Radar een opvallend apparaatje: twee ronde lampjes die je in je neus stopt. Twee keer per dag vijf minuten lichttherapie en je bent verlost van je allergische klachten.

De Medinose Pro van het bedrijf Medisana lijkt een wondermiddel voor iedereen die moeite heeft om hooikoorts onder controle te krijgen met medicatie of die gewoon graag van de medicatie af wil.

Klik hier voor de reactie van Medisana op onze uitzending

Met twee verschillende frequenties licht gaat de Medinose de overgevoeligheidsreactie te lijf. Eén frequentie zou voor betere doorbloeding van de neus zorgen, waardoor de cellen van je neusslijmvlies beter bediend worden. De tweede frequentie, de zogenaamde roodlichttherapie, zou ervoor zorgen dat de aanmaak van histamine in de neus geremd wordt. En laat die histamine nou de oorzaak zijn van al het gesnotter, gesnif en de jeuk waarmee hooikoorts en andere allergische reacties gepaard gaan.

Allergie

Als je een allergische reactie hebt, bijvoorbeeld op stuifmeel in de lucht of door huisdieren, dan maakt je lichaam histamine aan. Deze stof zorgt ervoor dat de alarmbellen in je lichaam afgaan.

Het stuifmeel wordt door je lichaam gezien als een 'indringer' die het lichaam liever niet heeft. Vervolgens maakt het lichaam de histamine aan die ervoor zorgt dat je slijmvliezen alles gaan doen om de indringer te verwijderen.

Niezen, tranen, snotteren en jeuk zijn het gevolg: de allergische reactie. Om die te onderdrukken kun je antihistamine slikken. Pilletjes die je bij de drogist en de supermarkt kunt kopen.

Omdat er veel verschillende soorten stuifmeel en andere stoffen zijn waar mensen allergisch op reageren, kan het zijn dat er meer gespecialiseerde medicijnen nodig zijn om de allergische reactie te bestrijden.

'Medicijnen zijn niet nodig'

Maar medicijnen zijn helemaal niet nodig, beweert het bedrijf Medisana. De allergische reactie kan volgens dit bedrijf ook bestreden worden door twee lampjes in je neus te stoppen. In het begin om de 5 à 6 uur, ongeveer vijf minuten per keer. Na een week of twee zou je kunnen minderen en is twee keer per dag voldoende.

Nieuwsgierig naar deze bijzondere therapie belde Radar met een aantal deskundigen. Er zijn grote twijfels bij het wetenschappelijke bewijs voor deze behandeling. Medisana beroept zich op een studie die in 1997 is gedaan. Lees het wetenschappelijke artikel naar aanleiding van dit bijna twintig jaar oude onderzoek (Engels).

Volgens Marjolein Cornet, KNO-arts van het AMC, is de studie niet overtuigend. De onderzoeksgroep is te klein en daarnaast is er maar bij een beperkt aantal mensen een kortetermijneffect geregistreerd. Het is niet duidelijk of dat door de lichttherapie komt of door andere factoren, stelt ze in de uitzending.

Ze raadt het mensen niet aan om op eigen houtje dergelijke alternatieve therapieën te proberen.

Gerelateerd

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant