Medische keuring CBR

Problemen met je gezondheid kunnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Bij medische problemen moet je vaak om de zoveel tijd een medische keuring ondergaan om aan te tonen dat je geen gevaar op de weg bent. Als je een chronische aandoening hebt die stabiel is en niet meer zal veranderen, blijkt een periodieke check echter ook nodig.

Het CBR is de instantie die beoordeelt of je geschikt bent om te rijden en kijkt of je in staat bent om een auto te besturen. In principe moet iedereen elke 10 jaar het rijbewijs verlengen.

Bij twijfel over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid moet je een ‘Eigen Verklaring’ invullen. Dit is een formulier met vragen over eventuele lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Als er bij 1 van deze vragen ‘ja’ wordt ingevuld, is onderzoek door een arts nodig. Dan kan het zijn dat je niet voor 10 jaar maar slechts voor bijvoorbeeld 1 jaar je rijbewijs krijgt.

Testpanel: Onzinnige keuring

Hoe wordt de medische keuring ervaren door mensen met een stabiele, chronische aandoening? Uit een enquête onder ruim 48.000 testpanelleden blijkt dat bijna de helft van de mensen met een chronische stabiele aandoening de keuring als onzinnig ervaart. Lees meer Testpanel-uitslagen.

De tarieven van de medische keuring zijn onlangs naar beneden toe bijgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De aangepaste tarieven zijn hier te vinden

Forumreacties (14)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 28-03-2014 16:32
  Problemen met je gezondheid kunnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Als je echter een stabiele aandoening hebt en prima kunt rijden, krijg je óók te maken met een medische keuring van het CBR.

  Wat stelt zo'n keuring eigenlijk voor en hoe zinnig is deze?


  Maandag 31 maart in Radar, om 20:30 bij de TROS op Nederland 1
 • B
  • blablatje7
  • 01-04-2014 12:41
  Helaas zijn wij ook de dupe van de praktijken van het CBR. Voorafgaand aan de rijlessen van een van onze kinderen moest er een medische keuring plaatsvinden. De gehele keuring heeft bijna 300 euro gekost. Vervolgens mocht zij gaan lessen en haalt haar rijbewijs.
  Bij het afgeven van het rijbewijs was gezegd dat het voor een jaar zou zijn. dit bleek echter nog geen 3 maanden.
  Het CBR was even vergeten om haar te herinneren aan het feit dat haar verklaring van rijgechiktheid op 1-2-2014 zou verlopen. Binnenkort zou ze een aangapste auto krijgen maar ze heeft nu geen geldig rijbewijs. Het CBR had feitelijk de datum van de geldigheid van de verklaring van rijgeschiktheid aan moeten passen/ tijdig aan moeten geven dat er een herkeuring plaats moet vinden.
 • D
  • Delvin
  • 01-04-2014 13:52
  Ik ben nu ook bezig sinds Januari om weer gekeurd te woorden door de CBR.

  In 2005 heb ik een psychosis gehad en was toen pas dat ik van die psychosis af was werd mijn ribewijs ingenomen. Dit was door en arts van de CBR zelf na een 5 minuut gesprek geweest terwijl brieven van mijn psychiater, psycholoog en mijn eigen huisarts geen invloed had.

  Maar goed, in 2008 dus mijn rijbewijs terug gekregen maar vervolgens wat blijkt is dat mijn rijbewijs is geldig tot 2018 voor alleen een brommer, en op de achterkant mijn motor en auto rijbewijs 1-Jan-2014 verlopen zijn.

  Na een eiegen verklaring te hebben ingevuld met daarbij een vink voor ja vanwegens die psychosis een ook een vink omdat ik mijn ogen heb laten laseren.

  Het heeft eerste 6 weken geduurd voordat ik antwoord kreeg op mijn eigen verklaring, en dan werd ik doorverwezen naar en door hun aangewezen keurings arts. Die heten WPEX, Wettstein & Peterse expertise. Die brief ontving ik 6-Mar, maar zij hebben niet gemeld dat ik die afspraak zelf moest maken, en okdat er ook geen adres of telefoon nummer erbij stond van WPEX heb ik zelf na veel telefoontjes naar die CBR eindelijk zelf moeten regelen voor en afspraak. Die vind plaats pas 12-Apr.

  Die kosten daarvan zijn 243 Euro. Ik had ook geen vermelding op mijn rijbewijs over een beperking en kwam er pas achter toen ik ging mijn rijbewijs verlengen.

  Die frustratie is nog erger bij mij omdat ik ook nog werkloos ben sinds Januari en dus naar gespreken moet gaan met het openbaar vervoer wat niet altijd ff makkelijk is.

  Ik verwacht dat ook deze keuring iets van 10-15 min zal duren. Ik zal hier weer posten hoe mijn ervaringen zijn met die keuring en eventueel die tijdsduur dat ik van die CBR mijn rijbewijs eindelijk mag verlengen.
Alle reacties (14)

Ook interessant