toggle menu

Medische keuring CBR

Problemen met je gezondheid kunnen je rijvaardigheid beïnvloeden. Bij medische problemen moet je vaak om de zoveel tijd een medische keuring ondergaan om aan te tonen dat je geen gevaar op de weg bent. Als je een chronische aandoening hebt die stabiel is en niet meer zal veranderen, blijkt een periodieke check echter ook nodig.

Het CBR is de instantie die beoordeelt of je geschikt bent om te rijden en kijkt of je in staat bent om een auto te besturen. In principe moet iedereen elke 10 jaar het rijbewijs verlengen.

Bij twijfel over de lichamelijke en geestelijke gesteldheid moet je een ‘Eigen Verklaring’ invullen. Dit is een formulier met vragen over eventuele lichamelijke en geestelijke aandoeningen. Als er bij 1 van deze vragen ‘ja’ wordt ingevuld, is onderzoek door een arts nodig. Dan kan het zijn dat je niet voor 10 jaar maar slechts voor bijvoorbeeld 1 jaar je rijbewijs krijgt.

Testpanel: Onzinnige keuring

Hoe wordt de medische keuring ervaren door mensen met een stabiele, chronische aandoening? Uit een enquête onder ruim 48.000 testpanelleden blijkt dat bijna de helft van de mensen met een chronische stabiele aandoening de keuring als onzinnig ervaart. Lees meer Testpanel-uitslagen.

De tarieven van de medische keuring zijn onlangs naar beneden toe bijgesteld door de Nederlandse Zorgautoriteit. De aangepaste tarieven zijn hier te vinden

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant