toggle menu

Medische thermografie

Veel vrouwen vinden een mammogram een pijnlijke ervaring. Maar om borsten betrouwbaar te kunnen controleren op afwijkingen is een röntgenfoto, tot nu toe, nog de beste wetenschappelijk bewezen methode. Is medische thermografie een betrouwbaar alternatief?

Lees ook: Meer informatie over het screenen op borstkanker

Radar ging op pad met de verborgen camera en laat deskundigen reageren op de voorlichting die medisch thermografen geven in hun praktijk. In de studio zijn de thermografen aanwezig om hun reactie te geven.

Hoe werkt thermografie?

Een medisch thermograaf maakt een scan van de borsten met behulp van een infraroodcamera. Hiermee worden temperatuurverschillen in de huid tot op een honderdste graad vastgelegd. Deze methode is pijnloos en stralingsvrij.

Preventief?

Volgens thermografen zijn ontstekingen, cystes en tumoren goed te zien omdat deze een ander warmtepatroon hebben. Omdat thermografie vooral preventief werkt, zou je tot zes jaar éérder een afwijking in de borsten kunnen detecteren dan met een traditionele mammografie.

Bovendien menen medisch thermografen dat röntgenstralen van een mammogram ook borstkanker kunnen veroorzaken. Volgens de thermografen wordt thermografie door de reguliere gezondheidszorg niet serieus genomen omdat er een grote industrie achter zit waar veel geld mee gemoeid is.

'Geen enkel wetenschappelijk bewijs'

Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) dat verantwoordelijk is voor het bevolkingsonderzoek borstkanker zegt dat er geen enkel wetenschappelijk bewijs is dat thermografie werkt. Sinds de jaren negentig roept het RIVM vrouwen tussen de 50 en 75 jaar op vrijwillig naar de zogenaamde borstenbus te gaan en daar om de twee jaar een mammogram te laten maken.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant