toggle menu

Minerale olie in voedsel

Voedsel dat in gerecyclede verpakkingen zit, kan mogelijk schadelijke olieresten bevatten. Foodwatch deed onderzoek naar de aanwezigheid van deze zogenaamde MOAH in ons eten. Hoe komen deze stoffen in ons eten en waarom is er nog geen wettelijke limiet vastgesteld door de overheid?

Verpakkingen van gerecycled papier bevatten behoorlijke hoeveelheden drukinkt van oud papier en karton. Deze inkt is grotendeels gemaakt van minerale oliën en door verdamping komt deze weer in het voedsel terecht dat in deze verpakkingen zit. Foodwatch heeft 120 alledaagse producten zoals pasta, cornflakes en zoet broodbeleg onderzocht en trof in ruim 40 procent van de producten een besmetting aan met deze stoffen.

MOSH en MOAH

Om welke stoffen gaat het nu precies? Verzadigde koolwaterstoffen afkomstig uit minerale olieën (MOSH) kunnen zich ophopen in het lichaam en zouden organen kunnen beschadigen. MOAH zijn aromatische koolwaterstoffen uit minerale oliën. Deze stoffen kunnen kankerwekkend, mutageen en hormoonverstorend zijn. Hoe groot het gezondheidsrisico precies is, is nog onduidelijk. Er zijn in Nederland en in Europa nog geen limieten gesteld voor de aanwezigheid van MOSH en MOAH in voeding.

Onderzoek RIVM

Minister Schippers van VWS heeft het RIVM gevraagd onderzoek te doen naar de mogelijke schadelijkheid van deze stoffen. Omdat de overdracht van deze olieresten ook kan plaatsvinden tijdens de oogst, verwerking of opslag van voedingsmiddelen heeft minister Schippers het bedrijfsleven gevraagd te bekijken hoe dit valt te verminderen. Als hieruit blijkt dat er maatregelen nodig zijn, kan er regelgeving volgen.

Europese regels

Foodwatch vindt de situatie zo dringend, dat de minister zo snel mogelijk met Nederlandse wetgeving moet komen. Maar het ministerie zegt dat een Europese aanpak de voorkeur heeft. Omdat producten uit alle Europese landen in Nederlandse winkels terecht kunnen komen, zou Europese regelgeving effectiever zijn. Vooralsnog wacht de minister het onderzoek van het RIVM af.

Bekijk hier het onderzoek van foodwatch.

Ondersteun hier de e-mailactie/ petitie van foodwatch.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant