toggle menu

Moet overheid ingrijpen in aov-debat?

Je kunt je als ondernemer verzekeren tegen arbeidsongeschiktheid (aov). Dat zijn heel vaak hele dure verzekeringen. Dan kun je er wél op vertrouwen dat het goed komt als je onverhoopt arbeidsongeschikt wordt. Totdat je echt door ziekte niet meer kunt werken en je erachter komt dat de verzekeraar alles uit de kast haalt om niet te hoeven uitkeren... En dit lijkt alleen maar toe te nemen.

Dat is in ieder geval de perceptie van Karin Machielsen; advocaat bij Zumpolle advocaten en gespecialiseerd in rechtszaken rondom aov's. Zij ziet dat in ieder geval in 50 procent van de gevallen onterecht niet is uitgekeerd. Ze maakt zich hier boos over, omdat er volgens haar geen sprake is van incidenten, maar sprake van een trend.

Met krukken op de steiger

Een bouwvakker die maar met krukken de steiger op moet. Een kapper die maar door moet knippen met artrose, een pijnlijke ziekte aan de handen. De voorbeelden zijn schrijnend. Eenmaal voor de rechter duren de procedures lang en wordt er aan alle kanten geprobeerd om maar niet te hoeven uitkeren. De impact van deze zaken is enorm. Ondernemers melden zich niet snel ziek. Wanneer ze zich ziek melden en een beroep doen op hun aov zijn ze zeer kwetsbaar.

Toename

Advocaat Agnes Koert van Backx en Ripmeester advocaten onderschrijft de bevindingen van haar collega Machielsen. Ze ziet een toename van verzekeraars die gewoon proberen onder de claim uit te komen, op gronden waarvan de verzekeraars heel goed weten dat ze niet opgaan. Een deel van de gedupeerden zal het er gewoon bij laten zitten. Volgens Koert lijkt het wel een verdienmodel van de verzekeraar.

Zwartboek

Zelfstandigen Bouw maakte een Zwartboek met 400 klachten en bood dit aan de verzekeraars aan. Ook Zelfstandigen Bouw zien een trend, een van mooie beloftes waar vervolgens weinig van waargemaakt wordt.

Bekijk de uitzending die Radar vorig jaar maakte over deze kwestie

Volgens Machielsen ligt er een rol voor de politiek. Vroeger had je de Wet arbeidsongeschiktheidsverzekering zelfstandigen (WAZ) een verplichte verzekering, maar die werkte tenminste. Zij zou dan ook een dergelijke verplichte verzekering graag terugzien.

In de studio reageren Mei Li Vos van de PvdA en Steven van Weyenberg van D66.

Meer over:

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant