Radar

toggle menu

Nespresso en goedkope cupjes: geen zuivere koffie?

Nederlanders zetten steeds minder vaak een hele pot koffie, maar liever één kopje tegelijkertijd. En dan kiezen we steeds vaker voor dure en ‘exclusieve’ koffie van Nespresso. Gelukkig voor onze portemonnee komen er steeds meer B-merk cupjes op de markt. Maar wat gebeurt er als je dure machine stukgaat door het gebruik van deze cupjes?

Iris Böhm schreef hierover al eerder een column op onze site. Op basis van haar onderzoek maakten we een item over de vraag wat er gebeurt met je garantie als je machine stukgaat door het gebruik van de goedkope cupjes.

Lees hier de reactie van Nespresso.

Schade verhalen op de fabrikant: een juridisch gevecht

Als je Nespresso-machine stukgaat door het gebruik van goedkope cupjes, heb je eigenlijk geen recht op garantie. In de algemene voorwaarden van Nespresso staat namelijk dat de garantie vervalt als je cupjes van een ander merk in je machine doet.

Nespresso moet dan bewijzen dat de machine stuk is gegaan door goedkope cupjes en als dat lukt, vervalt dus jouw garantie.  In principe zou je dan de fabrikant van de cupjes kunnen benaderen en proberen om daar de schade te verhalen.

De praktijk leert echter dat dit een heel juridisch gevecht is. Op de goedkopere cupjes staat soms dat je ze niet in bepaalde Nespresso-machines kan gebruiken. Of dat ze helemaal niet geschikt zijn voor Nespresso-machines. Als consument lijk je dus in dit geval aan het kortste eind te trekken. 

Het alleenrecht van Nespresso

Dat komt Nespresso wellicht helemaal niet slecht uit. Het bedrijf verdient natuurlijk op de dure cupjes en heeft er dus belang bij om deze zo exclusief en uniek mogelijk te houden. 

De koffiegigant heeft de cupjes heel lang kunnen beschermen met zogenaamde octrooien. Dat zijn regels waardoor je het alleenrecht kan claimen om bepaalde producten te mogen produceren. Zo heeft Nespresso heel lang allerlei octrooien op de cupjes gehad en was deze producent dus de enige die ze mochten maken.

Toeval of niet: aangepaste machines

Maar octrooien zijn niet eeuwig geldig en sinds ze afgelopen zijn, zie je steeds meer goedkopere cupjes in de supermarkt. Het kan toeval zijn, maar nadat deze octrooien afliepen, heeft Nespresso de machines aangepast.

In de nieuwste machines zitten andere mesjes dan in de oudere apparaten. En deze mesjes zouden de goedkope cupjes minder goed doorprikken dan de dure. Als er geen gaatjes in de cupjes worden geprikt, is dat slecht voor de machine en heb je dus kans dat deze stuk gaat.

Nespresso zelf zegt dat het plaatsen van nieuwe mesjes niks te maken heeft met het beschermen van de eigen cupjes. Lees hier de reactie van Nespresso.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant