toggle menu

Nieuwe wet dieren een wassen neus?

Honden die moeten bevallen met een keizersnee, omdat de hoofdjes van de puppy’s te groot zijn voor een natuurlijke bevalling. Honden met chronische hoofdpijn, omdat hun hersenen te groot zijn voor hun schedeltjes. Honden die amper kunnen ademen omdat ze te platte, vergroeide snuiten hebben. Het zijn inmiddels bekende verhalen. Met veel honden is zo doorgefokt dat ze ernstige, erfelijke afwijkingen hebben.

Radar besteedde er in september 2011 al eens aandacht aan. Maar ook andere rasdieren, zoals raskatten, kampen met deze problemen. Rasdieren en vooral honden zijn jaar in, jaar uit doorgefokt vanuit dezelfde bloedlijn. 

Fokken op uiterlijk

Ieder dier kan met een genetische afwijking geboren worden. Bij de meeste dieren gaat dat om enkele procenten. De afgelopen decennia is er echter bijvoorbeeld bij honden veelal gefokt op uiterlijk. Hierbij selecteert de fokker op uiterlijke kenmerken en niet op het functioneren van een hond. 

Zo is de sint-bernardshond steeds meer op grootte gefokt. Hierdoor is deze hond afgelopen eeuw extreem veel groter geworden. Met alle gevolgen van dien: de hond heeft last van botproblemen, waardoor de botten de snelle groei van de hond niet kunnen bijhouden. De cavalier king charles spaniël wordt met steeds kleinere schedeltjes gefokt en heeft daardoor altijd hoofdpijn, omdat de hersenen er niet meer inpassen. 

Kampioenstatus

Dit zijn problemen die al jaren bekend zijn, terwijl er toch doorgefokt wordt. Volgens geneticus Ed Gubbels is dat niet zo vreemd: jaarlijks gaat er 30 miljoen euro om in de handel in rashonden. Als je hond een kampioenstatus krijgt, kan je veel geld verdienen aan de nakomelingen. 

In december 2010 in Uitgesproken VARA liet toenmalig staatssecretaris Henk Bleker al weten dat fokkers die fokken puur op financieel gewin aangepakt moeten worden. 

En nu, een aantal jaren later, ligt er een mooie wet. In het besluit gezelschapsdieren, artikel 19 wordt duidelijk vermeld dat voorkomen moet worden ernstige erfelijke afwijkingen en ziekten worden doorgegeven. Dat voortplanting op natuurlijke wijze moet plaatsvinden en dat er niet gefokt mag worden op uiterlijke kenmerken die schadelijke gevolgen hebben voor welzijn en gezondheid van de dieren. 

Nieuwe wet

Kortom, een duidelijke wet. Volgens Hans Baaij directeur van Stichting Dier en Recht is het een fantastische wet, op één grote maar. Deze wet geldt namelijk niet voor hobbyfokkers en deze maken in de rashondenfokkerij alleen al, ruim 90% van de markt uit. En dan ligt de wet ineens heel anders.

Golden retriever Buddy

Dat ondervindt ook Sammy van der Winden uit Voorburg. Ze kocht een golden retriever, heel bewust mèt stamboom. Het was liefde op het eerste gezicht met puppy Buddy. 

De eerste paar dagen leek het goed te gaan, maar Buddy vertoonde toch een beetje gek gedrag. Telkens wanneer Buddy een stoepje op of af moet, valt het hondje. 

Eerst dacht Sammy nog dat de pup wat onhandig was, maar al snel blijkt dat het hondje blind is. Een typische erfelijke afwijking bij golden retrievers. En daar blijft het niet bij, Buddy loopt mank omdat het rechterpootje te kort is. Er komen problemen met de heupen bij. De rekeningen van de dierenarts lopen op. Na 19 weken is ze 19 rekeningen verder en de hond lijkt niet meer te redden. En na zo’n 4 maanden neemt Sammy het moeilijke besluit om Buddy te laten inslapen.

Aansprakelijkheid

Sammy probeert de fokker aansprakelijk te stellen, maar dat is heel lastig. Sammy is degene die nu moet aantonen dat Buddy geen ‘ongelukje’ is, maar willens en wetens gefokt is uit een ziekelijke bloedlijn.

Op dit moment is het nog zo geregeld dat de consument dit moet aantonen. Wanneer alle fokkers (professioneel én hobby) onder het besluit vallen, is het aan de fokker om aan te tonen dat er geen erfelijke problemen zijn. En bestaat er een kans dat er echt een oplossing komt voor al die zieke honden en katten. Henk van Gerven, tweede kamerlid voor de SP heeft een motie ingediend om het besluit te laten aanpassen, zodat ook hobbyfokkers onder de wetgeving vallen. Hij licht dit besluit in de studio toe. 

Petitie

Stichting Dier en Recht is inmiddels een petitie gestart om het fokken van erfelijk gehandicapte honden aan banden te leggen. Hiervoor moet artikel 19 uit de nieuwe wet moeten worden aangepast door zowel professionele als hobbyfokkers onder de wet te laten vallen. Je kunt de petitie op hun website ondersteunen.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant