Noodzakelijke plastische chirurgie: interview met Schippers

Radar besteedde op 12 januari 2015 en 9 maart 2015 aandacht aan de schrijnende verhalen van mensen die plastische chirurgie nodig hebben, maar een medisch noodzakelijke operatie niet vergoed krijgen. Veel behandelingen zitten niet meer in het basispakket en je bent als patiënt aan de goden overgeleverd. Radar vroeg mensen die dit hebben meegemaakt zich te melden. Er kwamen bijna 1000 reacties binnen. Antoinette Hertsenberg bracht deze reacties afgelopen week naar minister Schippers van Volksgezondheid.

'Doe mij een voorstel'

Schippers biedt plastisch chirurgen nadrukkelijk de mogelijkheid om medisch noodzakelijke plastische chirurgie weer vanuit de basisverzekering te vergoeden.  'Doe mij een voorstel dat ik niet kan weigeren.' Hiermee gaat de minister in tegen alle adviezen van onder andere het Zorginstituut Nederland, die zij hierover krijgt.

Verslapte oogspier

In de uitzending van 12 januari kwam Grietje Holle aan het woord. Zij heeft een verslapt oogspiertje, waardoor het ooglid over haar oog valt. Ook vertelde Manon van Beelen dat zij door het syndroom van Poland borstontwikkeling heeft aan één kant. Manon en Grietje kunnen geholpen worden met plastische chirurgie, maar deze operaties worden niet vergoed. In het vervolg van de reeks over plastische chirurgie zegt Hans van Ballegooij de operatie voor een buikwandcorrectie niet vergoed te krijgen..

Teveel misbruik

In 2005 haalde toenmalig minister Hoogervorst de vergoedingen uit het ziekenfonds, omdat hier teveel misbruik van gemaakt zou worden. Minister Schippers biedt nu ruimte om deze vergoedingen te heroverwegen. 'Ik ben bereid naar ieder goed plan te kijken waarin je goede afbakeningen hebt en waar we met elkaar zeggen, dit is echt iets wat nodig is voor mensen om te kunnen functioneren, omdat het medisch noodzakelijk is.'

Hierin gaat de minister verder dan haar pakketadviseur, het Zorginstituut Nederland, die waarschuwt dat dit lastig te handhaven is. De minister vindt de situatie echter dusdanig dat ze een belangrijke oproep doet aan de artsen zelf.

In de studio is prof. dr. René van der Hulst, voorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie. Hij reageert op de oproep van minister Schippers.

Forumreacties (7)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 27-03-2015 09:35
  Eerder lieten we al zien dat veel mensen zelf moeten opdraaien voor de kosten van plastische chirurgie die voor hen medisch noodzakelijk is. De vergoeding voor zo'n operatie is namelijk niet opgenomen in de basisverzekering. Honderden mensen reageerden op een oproep over deze problematiek.

  Antoinette Hertsenberg heeft een uitgebreid gesprek hierover met minister Schippers van Volksgezondheid.

  Maandag 30 maart 2015 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
 • G
  • GJvdZ
  • 27-03-2015 17:27
  Is het zoveel moeite om "mevrouw Schippers" of "minister Schippers" in de titel te zetten? Beschaving begint bij jezelf....
 • M
  • morgenstond
  • 27-03-2015 19:04
  Is het zoveel moeite om "mevrouw Schippers" of "minister Schippers" in de titel te zetten? Beschaving begint bij jezelf....


  Het staat niet in de titel, maar hier staat het toch netjes:

  Antoinette Hertsenberg heeft een uitgebreid gesprek hierover met minister Schippers van Volksgezondheid.


  Spijkers...-....
Alle reacties (7)

Ook interessant