toggle menu

Onnodige extra kosten door risico-opslag

Op 31 maart 2014 deed Radar naar aanleiding van een aantal klachten een oproep voor hypotheekbezitters die een risico–opslag betalen bovenop de hypotheekrente terwijl ze financieel nauwelijks een risico lijken te zijn voor de bank in geval van gedwongen verkoop.

Voor veel, met name oudere, mensen geldt namelijk dat ze al een fors deel van hun hypotheek hebben afgelost, wat eigen vermogen bezitten en een vast inkomen hebben. Dit zijn de mensen die massaal gereageerd hebben op onze oproep over het betalen van een risico-opslag op de hypotheekrente. ‘Wat nou risico?’, denken zij. 'Waarom zou je extra rente moeten betalen als je je huis al voor een groot deel hebt afgelost?'

Nieuw rentevoorstel

Er reageerden verrassend veel Rabobank-klanten op deze oproep, die onlangs een rentevoorstel hebben ontvangen van de bank. Ongeacht de lengte van een nieuwe rentevaste periode, stond erop dat de voorgestelde rente werd vermeerderd met een risico-opslag. Veel klanten hebben naar aanleiding van dit voorstel contact gezocht met de bank en kregen te horen dat een risico opslag verplicht is bij een niet NHG hypotheek. Veel klanten zijn het hier niet mee eens, aangezien ze volgens deskundigen en de lokale Rabobank managers, geen financieel risico vormen voor de bank. Verschillende Rabobank filialen geven aan dat ze verplicht zijn het beleid van Rabobank Nederland hierin te volgen.

Andere hypotheekverstrekkers

Ook veel andere banken en verzekeraars hanteren bij klanten met een laag financieel risico een opslag ten opzichte van een NHG-hypotheek. Dus elke hypotheekbezitter doet er goed aan zijn persoonlijke situatie onder de loep te nemen.

Rabobank reageert live

In de reportage komen twee Rabobank-klanten aan het woord die lange tijd en veelvuldig met de Rabobank in gesprek zijn geweest over de risico-opslag. Daarnaast spreekt Vereniging Eigen Huis, tussenpersoon en ex-manager bij de Rabobank, Herman van Houten en financieel columnist Erica Verdegaal zich uit over de risico-opslag. Rabobank is in de studio aanwezig voor tekst en uitleg.

We laten zien dat een tweetal Rabobank-klanten in overleg met de lokale Rabobank er toch in geslaagd zijn om de risico-opslag te verwijderen nadat ze gezegd hebben dat ze met Radar contact hebben gehad.

Precedentwerking

Volgens de Wet op het financieel toezicht mag een bank alleen korting op de rente geven als ze dat aan alle nieuwe en bestaande klanten doen met het bestaande risicoprofiel. Daarom vindt Vereniging Eigen Huis dat het laten vervallen van de risico-opslag bij twee klanten een precedentwerking heeft voor andere klanten met hetzelfde risicoprofiel. Voor mensen die in deze groep zitten is een voorbeeldbrief beschikbaar.

Overstappen

Als jouw hypotheek nog een lange looptijd heeft kan het lonen om over te stappen naar een andere hypotheekverstrekker. Er zijn momenteel elf hypotheekverstrekkers die bij een rentevaste periode van 10 jaar een lagere rente geven aan hypotheekbezitters bij een hypotheekschuld die lager is dan 50% van de marktwaarde van de woning.

Bekijk hier het overzicht (.pdf)

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant