toggle menu

Opgepakt voor openstaande boete

Een APK vergeten, te hard gereden of een onverzekerde brommer in de schuur laten staan: je kunt er een fikse boete voor krijgen.

Het gebeurde vorig jaar 92.500 keer: burgers die hun verkeersboete niet konden betalen kregen een gijzelingsverzoek. Mensen die zo’n verzoek ontvangen, kunnen in de cel belanden. In veel gevallen zorgt de rechter ervoor dat dit niet gebeurt, maar toch worden er jaarlijks honderden mensen vastgezet.

Onverzekerde auto of brommer

Het gaat niet alleen om verkeersboetes - zoals te hard rijden - de kosten lopen vooral hoog op als je een onverzekerde auto of brommer hebt staan. Geef je dit niet op tijd door (het zogenaamd schorsen van een kenteken), dan zijn daar hoge kosten aan verbonden. Volgens de Raad voor de Rechtspraak zijn onverzekerde auto’s een van de belangrijkste oorzaken van de forse stijging aan gijzelingsverzoeken.

Bezorgd

De Raad voor de Rechtspraak is bezorgd over dit beleid van het Openbaar Ministerie (OM). Rechters zien nog vaak dat mensen wel bereid zijn de boete te betalen, maar dat zij dat domweg niet kunnen.

Het gaat bijvoorbeeld om mensen met grote schulden of psychische problemen of zelfs om daklozen. De gijzeling levert bovendien niks op, zegt de Raad. Mensen zitten langere tijd vast, maar de boete blijft bestaan.

Bijzondere situaties

Het Centraal Justitieel Incasso Bureau (CJIB) int de verkeersboetes in opdracht van het Openbaar Ministerie. Het CJIB wijst erop dat opgelegde financiële sancties moeten worden betaald. Maar zegt het CJIB, wanneer er sprake is van een bijzondere situatie wordt wel degelijk naar de individuele persoon gekeken.

De Nationale Ombudsman gaat uitgebreid onderzoek doen naar deze problematiek. Lees meer in het persbericht op hun website.

Lees de reactie van het Centraal Justitieel Incasso Bureau

Lees de reactie van het Openbaar ministerie

Bekijk het fragment van Recht in de regio (NCRV), waarin meester Visser zich opwindt over de situatie van gedupeerde Marc.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant