toggle menu

Osteoporose Medisch Centrum

Ouder worden en het krijgen van slechtere botten is een combinatie waar helaas vaak niet aan te ontkomen is.  Een kwart van alle vrouwen boven de 70 en zelfs meer dan 50 procent van boven de 80 heeft osteoporose of gemakkelijker gezegd botontkalking. Maar hoe erg is dat en hoe gerechtvaardigd is het om daar grootscheeps en kostbaar preventief onderzoek voor in te zetten? 

Let op: In de reportage hebben wij een vragenlijst getoond. Deze vragenlijst is, zo beweert het OMC, niet de vragenlijst die het OMC aan de huisartsen geeft, en is ook niet de vragenlijst die door de patiënten wordt ingevuld voordat zij door de huisarts worden doorverwezen naar het OMC. De vragenlijst die wij lieten zien komt van de website van het Osteoporose Medisch Centrum, en vormt daar en 'risicotest' voor patiënten.

Inmiddels maakt het OMC gebruik van een vragenlijst die wel aangepast zou zijn aan de richtlijnen van het NHG. De patiënten uit het filmpje vragen nu hun vragenlijsten op om te kijken welke vragen er precies gesteld zijn, want zij herkennen de laatste versie van de vragenlijst van het OMC niet. Wordt vervolgd.

Onderzoek

Via een vragenlijst van de huisarts zijn mensen benaderd om mee te doen aan een onderzoek naar osteoporose. Na aanleiding van de ingevulde vragenlijst worden mensen uitgenodigd om zich te melden bij een omgebouwde lijndienst-bus van het Osteoporose Medisch Centrum, kort gezegd het OMC. In de bus ondergaat men een dexa-scan. Met deze scan kan je door middel van röntgen onderzoeken hoeveel kalk iemand in zijn botten heeft. Als je minder kalk in je botten hebt worden je botten brozer. Dit kan sneller lijden tot breuken.  

Twijfel

In de bus krijgen deelnemers van het onderzoek twijfels over de werkwijze. Ze zijn door een verwijzing op papier van de huisarts doorgestuurd voor een dexa-scan, maar de bus blijkt van het OMC. De twijfel neemt toe als mensen na het onderzoek een brief ontvangen van het OMC. In de brief staat dat de huisarts geen uitleg kan geven over de te ontvangen rekening die binnenkomt op de deurmat ligt. Er ontstaat verwarring over de rol van de huisarts. Niemand van de mensen heeft daadwerkelijk gesproken met hun dokter. Het was toch een ongevraagde oproep.

Telefoongesprek

TROS Radar is ook benieuwd wat de rol van de huisarts is. Om duidelijkheid te krijgen besluiten we als kleindochter te bellen naar een van de huisartsen. We krijgen een medewerker aan de telefoon. ‘Wij hebben de gegevens aangeleverd, de adressen van de patiënten zeg maar aangeleverd. De vragenlijst, loopt via het OMC en daar is het ook weer naar terug gestuurd. En aan de hand daarvan zijn ze uitgenodigd’. Volgens de huisartsenpraktijk hebben zij dus alleen de adresgegevens gegeven en de verwijzing gedaan op basis van de nagekeken vragenlijst door het OMC.

Bevolkingsonderzoek

In de uitnodigingsbrief die mensen hebben ontvangen met de daarbij gevoegde vragenlijst staat -met kleine lettertjes- dat het niet om bevolkingsonderzoek gaat. Petra Elders zegt er het volgende over: ‘als je mensen uitnodigt voor dit soort onderzoeken aan de hand van een vragenlijst zonder dat er een afweging gemaakt is persoonlijk als arts –patiënt samen, heb je volgens de wet een vergunning voor een bevolkingsonderzoek nodig’. Deze heeft het OMC niet.

TROS Radar komt erachter dat in 2007 de eigenaar van het OMC onder de naam Stichting Osteoporose Casefinding Nederland een verzoek ingediend heeft bij het Ministerie van Volksgezondheid en de gezondheidsraad om een bevolkingsonderzoek te starten. Hiermee wil de organisatie grootscheeps bij huisartsenpraktijken screenen op osteoporose. Dit verzoek is destijds afgewezen, omdat het niet voldoet aan de (NHG) richtlijnen en aan de criteria voor wetenschappelijke deugdelijkheid.

Verwijzing huisarts

Er zijn twee manieren waarop je als bedrijf de dexa-scan mag gebruiken. Dat is via een bevolkingsonderzoek of via een verwijzing van de huisarts. Een vergunning voor bevolkingsonderzoek heeft het OMC niet, dus is de verwijzing van de huisarts heel essentieel.

Dat verklaart ook de toch wel opmerkelijke tip op hun website om de scan vergoed te krijgen van zorgverzekeraar. Zo staat onder het kopje ‘vragen van uw zorgverzekeraar’ dat jij- als patiënt- altijd degene moet zijn die het initiatief heeft genomen en zich tot de huisarts heeft gewend met een hulpvraag. De mensen uit de reportage zijn benaderd door de huisarts via een brief. Op eigen verzoeken zouden ze nooit het botontkalkingsonderzoek hebben gedaan.

Rekening

Je betaalt voor een dexa-scan en het onderzoek bij het OMC € 272,-  euro. Dit is opmerkelijk, want de tarieven voor een dexa-scan in het ziekenhuis of elders bedragen rond de € 150,- euro. Het OMC rekent dus bijna het dubbele voor de scan en het bijbehorende onderzoek.

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Meer over:

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant