toggle menu

OV-chipkaart

Bij Radar komen er dagelijks klachten binnen over de OV-chipkaart. Een van de grote ergernissen is het niet kunnen in- of uitchecken vanwege een storing of defect, of het simpelweg vergeten van het uitchecken. Gelukkig kunt u in al deze gevallen uw geld terug krijgen, maar waarom wordt dit zo slecht gecommuniceerd door de vervoersbedrijven? Radar zoekt uit wat gedupeerden kunnen doen om hun geld terug te krijgen.

Radar ontvangt dagelijks klachten over de ov-chipkaart. Een van de grootste ergernissen is het in- en uitchecken. Hier gaat het vaak mis. De vervoersmaatschappijen brengen hiervoor kosten in rekening. Bij de bus-, tram en metrolijnen is dit 4 euro. De NS incasseert 10 euro als u een abonnement heeft. Heeft u dit niet, dan betaald u 20 euro.

U kunt deze kosten terugkrijgen. Dit is alleen bij weinig reizigers bekend. Wat nog minder reizigers weten is dat u ook uw geld kunt terugvragen als u zelf vergeet uit te checken. 

Radar hield een enquête die door 30.000 Testpanelleden is ingevuld. Hiervan heeft 40% een ov-chipkaart en reist 73 % weleens op saldo.

Ruim 30% van deze reizigers geeft aan het uitchecken weleens te (zijn) vergeten. 60% hiervan vraagt het geld hiervoor niet terug.

Te zien is dat de NS en Veolia de enige vervoerders zijn waar het bellen naar een servicenummer noodzakelijk is om een aanvraag voor restitutie te doen. Dit servicenummer is niet gratis, het kost 0,10 cent per minuut (NS) of bellen tegen lokaal tarief (Veolia).

Inmiddels staat informatie hierover duidelijker op de site van de NS: 'Het kan gebeuren dat u vergeet uit te checken. Neemt u in dat geval contact op met NS Klantenservice. Zij helpen u graag verder. NS Klantenservice is op werkdagen bereikbaar van 08.00 tot 18.00 uur op telefoonnummer 0900 - 20 21 163 (¤ 0,10 p.m.).'

De andere vervoersbedrijven bieden de mogelijkheid online een formulier in te vullen en te versturen of tonen een formulier dat kan worden uitgeprint en opgestuurd. Helaas is dit niet altijd kosteloos: zo moet je bij de RET, Qbuzz en Connexxion een postzegel op de brief doen, terwijl het bij HTM naar een antwoordnummer kan worden gestuurd.

Meer informatie over het terugkrijgen van uw geld vindt u in onderstaande artikelen.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant