toggle menu

Particuliere erfpacht

Een grote groep huizenbezitters wordt als het ware gegijzeld in hun eigen huis, omdat banken weigeren hypotheken te verstrekken aan nieuwe kopers. Dat doen ze, omdat er particuliere erfpacht op zit. Bij particuliere erfpacht is de grond waarop de woning staat, in handen van een particuliere eigenaar. Volgens de banken zit er een te groot risico aan dergelijke erfpachtconstructies.

Tot anderhalf jaar geleden was het geen enkel probleem om een hypotheek te krijgen voor dergelijke woningen. Als banken hypotheken blijven weigeren, zijn de huizen onverkoopbaar.

De banken willen, terecht, niet in verband gebracht worden met dubieuze huisjesmelkers. Maar het grootste deel van de erfverpachters zijn keurige grondeigenaren. Het zijn kerken, natuurbeschermingsorganisaties, universiteiten en Verenigingen van Eigenaren. Partijen waar niets mis mee is, met contracten die vaak beter zijn dan de contracten van gemeentelijke erfpacht.

De banken zijn tot nog toe niet van plan om de goeden van de kwaden te onderscheiden. Ze lijken totaal niet te kijken naar de persoonlijke situatie. De NVB erkent het probleem, maar ze zijn niet van plan het probleem alleen op te lossen. Ze zeggen hulp nodig te hebben van een autoriteit die het kaf van het koren scheidt.

Gedupeerden  met particuliere erfpacht kunnen zich via onderstaand mailadres aanmelden bij de Stichting Gedupeerden Particuliere Erfpacht. stichtinggpe[at]hotmail[dot]com

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant