toggle menu

Pesticidengebruik

In Nederland komt schoon en helder drinkwater uit de kraan en dat vinden we volstrekt normaal. En dat we er weinig voor betalen vinden we net zo normaal. Toch is het niet zo vanzelfsprekend dat er schoon water uit de kraan komt.

Vewin, de vereniging van waterbedrijven waterbedrijven luidde dit voorjaar de noodklok; er is het nodige mis met de bron van ons drinkwater. Het kost steeds meer moeite om het beschikbare oppervlaktewater te zuiveren.

Watervlooien

Radar nam een kijkje in de Bommelerwaard. De Afgedamde Maas levert daar water om Zuid-Holland van drinkwater te voorzien. Dunea, het drinkwaterbedrijf, monitort de inname van het water onder andere met watervlooien. Zolang de vlooien levendig door het water zwemmen gaat het goed, maar zo gauw de watervlooien geen teken van leven meer vertonen, kan er bijvoorbeeld een te grote hoeveelheid aan pesticiden in zitten.

Op deze manier houdt Dunea zicht op de kwaliteit van het oppervlaktewater. De afgelopen 5 jaar heeft het bedrijf de inname van water twee keer langdurig stop moeten zetten, omdat er te veel pesticiden in het water zaten. En dat probleem speelt niet alleen in de Bommelwaard. Volgens Vewin is er sprake van een landelijke trend.

Hoe komen die middelen in het water?

Hoe komen die gewasbeschermingsmiddelen nu in het oppervlaktewater? Het water grenst vaak aan land- en tuinbouwgebieden waar intensieve teelt plaatsvindt. Dus zo gek is het niet dat de schadelijke stoffen in het water verdwijnen.

Boeren houden zich aan de wet, maar hun werkwijze is belastend voor het milieu. Hoewel ze wel beter zouden willen, worden ze tegengehouden door de marktprijzen. Ze krijgen lage prijzen van de supermarkt, en duurzamer produceren kan alleen als ze meer geld krijgen.

Ingrijpen overheid

Juist over deze paradox schreef Hoogleraar politicologie Herman Lelieveldt het boek 'De Voedselparadox'. Hij pleit voor ingrijpen door de overheid, de marges voor boeren zijn nu te klein en er ontbreekt een gelijk speelveld. De supermarkten hebben veel inkoopmacht waardoor het gebruik van bestrijdingsmiddelen onvermijdelijk blijft.

In de studio reageren Joris Baecke van LTO Nederland en Jaco Geurts, Tweede Kamerlid voor het CDA, Geurts ziet de oplossing in de invoering van een onafhankelijke voedselscheidsrechter.

Reacties

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant