toggle menu

Pijnstillers

De veelgebruikte pijnstiller Ibuprofen lijkt misschien een onschuldig pilletje. U kunt ze tenslotte overal kopen; bij iedere drogist en zelfs bij supermarkten en tankstations. Maar Ibuprofen is niet zo onschuldig als het lijkt. Er kunnen nare bijwerkingen optreden, vooral bij langdurig gebruik. Ook moeten mensen die andere medicijnen gebruiken voorzichtig zijn. Ibuprofen kan namelijk de werking van andere medicatie verstoren.

In de Geneesmiddelenwet staat dat Ibuprofen en andere NSAID’s - de groep pijnstillers waar Ibuprofen toe behoort – gewoon vrij verkocht mogen worden. In de wet staat ook dat dit alleen maar mag als de consument goed wordt voorgelicht over de werking van deze pillen. Om aan deze voorwaarden te voldoen heeft het Centraal Bureau Drogisterijbedrijven (CBD, de branchevereniging voor drogisten) een model gemaakt voor goede voorlichting. Dat model begint met de Kassacheck. 

De Kassacheck houdt in dat consumenten die zelfzorgmiddelen kopen altijd de vraag krijgen of ze bekend zijn met het medicijn. Of er moet bijvoorbeeld gevraagd worden of mensen nog informatie over de middelen willen. Als de consument aangeeft informatie te willen dan moet deze gegeven worden verstrekt door de drogist of de assisten-drogist. 

TROS Radar ging op onderzoek uit om te kijken of de drogisterijen zich wel aan hun eigen regels houden en daarmee dus aan de Geneesmiddelenwet. De resultaten zijn bedroevend te noemen. Maar liefst 72% van alle bezochte drogisterijen, voeren de Kassacheck niet uit. De steekproef is uitgevoerd onder 40 drogisterijen. 

Ook blijkt dat het certificaat dat wordt afgegeven door het CBD, voor drogisterijen  die een opleiding hebben gevolgd voor het verkopen van medicijnen, weinig zegt. Veel van de gecertificeerde drogisterijen voeren namelijk ook geen Kassacheck uit en geven de verkeerde adviezen. 

Ook heeft TROS Radar 10 apotheken bezocht. Daar liggen de verwachtingen nog hoger; apothekers zijn immers de specialisten als het gaat om medicijnen. Toch geven vier van de tien bezochte apotheken geen voorlichting over het middel.

Hier vindt u de opzet en de resultaten van de steekproef van TROS Radar. Lees ook de reactie van de Consumentenbond en de reactie van de KNMP, de branchevereniging van apothekers

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant