Plastische chirurgie zeer waarschijnlijk terug in basisverzekering

De kans is groot dat medisch noodzakelijke ooglidcorrecties, besnijdenissen en enkele andere cosmetische ingrepen vanaf volgend jaar weer worden vergoed vanuit de basisverzekering. Plastisch chirurg Rene van der Hulst reageert vanavond op dit nieuws in de uitzending.

De afgelopen tijd heeft het Zorginstituut zich gebogen over de vraag of medisch noodzakelijke plastische chirurgie niet weer terug moet in het basispakket. Vergoedingen voor plastische chirurgie op medische indicatie, zoals ooglidcorrecties, maar ook besnijdenissen zijn in 2005 uit de basisverzekering gehaald door minister Hoogervorst, de toenmalig minister van Volksgezondheid.

Hij deed dit, omdat er teveel misbruik van de vergoedingen gemaakt zou worden. Het ging vaak om uiterlijke verfraaiing in plaats van medische noodzaak, en de besnijdenissen hadden vaak een religieuze achtergrond.

Schrijnende situaties

In meerdere uitzendingen van Radar (zie de verwijzingen onderaan deze pagina) werd duidelijk dat dit zeer schrijnende situaties met zich meebracht. In een laatste uitzending hierover roept Radar de huidige minister van de Volksgezondheid, minister Schippers, op tot actie. Ze reageert hierop. Ze roept de plastisch chirurgen op om met een goed plan te komen, zodat dergelijke operaties weer terug kunnen in de basisverzekering.

Sindsdien is er veel werk verzet dat heeft geresulteerd in een conceptadvies. Daarin adviseert het Zorginstituut de minister om per 1 januari 2017 de volgende zaken aan het te verzekeren pakket toe te voegen:

 • Het operatief plaatsen van een borstprothese bij agenesie/aplasie van de borst bij vrouwen en de daarmee vergelijkbare situatie bij man-vrouw transgenders. Wij merken hierbij wel nog op dat voor man-vrouw transgenders de pakketuitbreiding beperkte betekenis zal hebben, omdat het volledig ontbreken van borstvorming overeenkomstig de hiervoor genoemde voorwaarden zich bij die groep vrijwel niet zal voordoen.
 • Het uitvoeren van een bovenooglidcorrectie indien sprake is van een ernstige gezichtsveldbeperking als gevolg van verslapte of verlamde bovenoogleden.
 • Het uitvoeren van een medisch noodzakelijke circumcisie.

Het Zorginstituut vergadert hier nog een keer over, voordat het advies naar de minister gaat. Als dit advies door de minister wordt overgenomen, worden dergelijke behandelingen uiterlijk 1 januari 2017 weer opgenomen in het basispakket.

Kijk eerdere uitzendingen terug

Meerdere Radar-uitzendingen maakten eerder duidelijk hoe schrijnend de huidige situatie is:

Medisch noodzakelijke plastische chirurgie

Medisch noodzakelijke plastische chirurgie – deel 2

Noodzakelijke plastische chirurgie: interview met Schippers

Medisch noodzakelijke besnijdenis niet vergoed

Forumreacties (14)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 09-01-2015 12:38
  Wanneer je op medische indicatie plastische chirurgie nodig hebt, blijkt het lastig te zijn om deze operatie vergoed te krijgen. Plastische chirurgie is sinds 2005 uit het basispakket verdwenen en operaties worden alleen onder strikte voorwaarden vergoed. Er lijkt echter sprake te zijn van totale willekeur onder verzekeraars.

  Maandag 5 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
  Lees meer: http://www.radartv.nl/uitzending/archief/detail/aflevering/12-01-2015/medisch-noodzakelijke-plastische-chirurgie/
 • T
  • tkok
  • 12-01-2015 20:11
  Ja de plastische chirurgie wordt vergoed,maar ben echt ziek van allergie ,en die pillen 1200 euro per jaar moet ik zelf betalen. Daaruit nietmogenlijk is ben ik altijd ziek. Heb liever een scheve neus.
 • N
  • NancyvandePol
  • 12-01-2015 20:36
  Bij onze 14-jarige dochter hebben ze haar buik moeten openmaken toen ze 6 dagen oud was. Dit omdat de chirurg ervan overtuigd was dat er iets mis was in haar buik en ze het op buikfoto's niet konden zien.
  Ze hebben ca. 3 cm boven de navel een incisie gemaakt en kwamen er achter dat een deel van haar dikke darm was afgestorven. Gevolg: afgestorven deel verwijderd en een half jaar met een dubbele stoma geleefd. Daarna hebben ze gelukkig weer een hersteloperatie kunnen realiseren zodat alles weer via de natuurlijke weg kon lopen.
  Alleen is het wel een litteken wat ca. 15 cm breed is, 3 cm boven de navel loopt, naar binnen trekt doordat het totaal verkleefd is aan de buikwand en pijnlijk is wanneer er spanning op komt te staan. Met het gevolg dat mijn dochter dus ook niet veel durft te eten omdat dit pijn veroorzaakt en dus een ondergewicht heeft.
  De VGZ waarbij onze basisverzekering met aanvullend Gezin Pakket hebben, heeft het eerste instantie al afgewezen doordat hun dit als buikcorrectie zien.
  Na bezwaar te hebben ingediend hebben zij mij telefonisch benaderd waarbij ik heb verteld dat dit niet cosmetisch maar medisch is. En weer wordt dit afgewezen omdat ze volgens de VGZ eerst 18 jaar moet zijn willen ze überhaupt eventueel toestemming verlenen!
  Dus een aanvullende verzekering heeft dus ook geen waarde, kost alleen meer.
Alle reacties (14)

Ook interessant