Populaire 'L.O.L Surprise!'-poppetjes hebben stiekem kinky lingerie aan | Radar checkt

Visnet kousen omhoog gehouden met jarretels, een zwarte string en een bijpassende bh; het internet staat vol met onthutste ouders die dit soort verborgen lingerie ontdekken op de L.O.L Surprise!-poppen van hun kinderen. 

De outfitjes zijn niet meteen te zien, pas als je de poppetjes in ijskoud water dompelt verschijnen de kinky setjes. Vooral in Amerika is er veel ophef over het speelgoed. De een na de andere ouder post een video online waarin ze het speelgoed van hun kind testen in een bak water.

Razend populair in Nederland

Ook in Nederland zijn de LOL Surprise!-poppen ontzettend populair. Het speelgoedmerk staat in de voorste schappen van Top 1 Toys en op de homepagina van Intertoys wordt groot geadverteerd met LOL Surprise! Het succes van de poppen zit hem in het verrassingseffect; bij het uitpakken ontdek je pas welke poppetje er in de doos zit. Lang niet alle poppetjes hebben een geheime outfit, de exemplaren met poppenlingerie zitten willekeurig verstopt tussen alle andere.

Radar onderzoekt

Verslaggever Fons Hendriks neemt de proef op de som. Hij heeft meerdere LOL Surprise!-poppetjes gehaald en checkt of ook op deze poppen ondergoed verschijnt wanneer je ze in het water dompelt. En is dit verrassingselement eigenlijk wel zo geschikt voor kinderen? Ontwikkelingspsycholoog en vak jurylid bij de verkiezing speelgoed van het jaar, Ger Ramaker vindt van niet.

De vrouw als seksobject

Ramaker zou als jurylid niet snel punten toekennen aan de LOL Surprise!-poppetjes. Hij betreurt de boodschap die het speelgoed afgeeft: 'Het benadrukt de rol van de vrouw als seksobject waarbij vooral het uiterlijk van belang is.' Ramaker ziet in zijn praktijk geregeld jonge meisjes voorbijkomen die zich niet thuis voelen in de rol van modepoppetje. 'Ze willen liever stoer doen en er stoer uitzien maar voelen zich daarmee afwijkend van de norm.'

De fabrikant zegt sorry

LOL Surprise! valt onder het Amerikaanse bedrijf MGA Entertainment. Vooral onder Amerikanen lijkt de ophef groot. In een reactie laat MGA Entertainment weten de zorgen en de kritieken te begrijpen. MGA Entertainment biedt excuses aan voor de producten.

Volgens Ramaker mag de speelgoedindustrie best wat beter zijn best doen om vrouwen en meisjes in andere rollen te laten zien.  'Het hoeft allemaal niet genderneutraal, maar het is goed om kinderen te laten zien dat je best de 'typische rol' van de andere sekse kunt aannemen en dat dat prima is.'

Ook interessant