toggle menu

Prijzen dure geneesmiddelen rijzen de pan uit

Veel nieuwe geneesmiddelen worden tegen enorm hoge prijzen op de markt gebracht. Zo hoog zelfs, dat we ons zorgen moeten maken over of deze medicijnen in de toekomst nog wel vergoed worden.De prijzen die farmaceuten vragen zijn onredelijk hoog. Bovendien is geen enkele farmaceut transparant over de werkelijke productiekosten van de medicijnen. Dat zou wel moeten, vindt minister Schippers. Nu wordt de prijs bepaald op basis van 'wat de gek ervoor geeft'. Farmaceuten realiseren zich goed dat de samenleving bereid is veel geld neer te tellen als het om gezondheid gaat

Patent

Farmaceuten gebruiken vaak het argument dat medicijnen zo duur zijn omdat ze veel geld hebben besteed aan de ontwikkeling ervan. De meeste nieuwe medicijnen worden echter ontwikkeld op universiteiten. Zo betaalt de burger dus twee keer: als belastingbetaler én als patiënt.

Het is daarnaast interessant voor de farmaceutische industrie om nieuwe geneesmiddelen op de markt te brengen. Ze krijgen namelijk patent op een medicijn. Dat betekent dat ze, voor een periode tot wel twintig jaar, het alleenrecht hebben om dit medicijn te verkopen. Dat levert ze veel geld op omdat er geen concurrentie is van andere farmaceuten. Bovendien kunnen ze zelf de prijs bepalen.

Grootste winstmarge

Artsen, belangenverenigingen en de overheid luiden de noodklok. Het huidige patentensysteem is doorgeslagen. In 2014 gaven we 1,7 miljard euro uit aan deze dure geneesmiddelen. Op dit moment wordt er vooral geld verdiend aan medicijnen tegen kanker, hepatitis C en weesgeneesmiddelen. Dit zijn geneesmiddelen die bestemd zijn voor zeldzame ziekten.

De farmaceutische industrie heeft de grootste winstmarge binnen het bedrijfsleven. Gemiddeld is de winstmarge tien procent, de farmaceutische industrie zit gemiddeld op twintig procent. Er wordt teveel geld verdiend en dat gaat ten koste van de patiënt. De patentwetgeving moet daarom op de schop vinden artsen en minister Schippers.

Volgens minister Schippers moet er ook beter gekeken worden naar de effectiviteit van nieuwe geneesmiddelen. De farmaceut wil graag een zo groot mogelijke afzetmarkt maar soms werkt een nieuw geneesmiddel maar bij twee op de tien patiënten. Die andere acht hebben veel last van bijwerkingen en worden er niet beter van.

Kankermedicijn Pertuzumab

In 2014 bedroegen de totale uitgaven aan medicijnen tegen kanker 625 miljoen euro. Kijk je dan naar hoeveel mensen hiermee geholpen zijn, dan kom je aan kosten van ongeveer 13.000 euro per patiënt. Deze middelen werken goed en zijn vernieuwend.

Het medicijn Pertuzumab* wordt gebruikt bij vrouwen die uitgezaaide borstkanker hebben. Pertuzumab lijkt erg effectief voor veel vrouwen. Het medicijn kost alleen zo'n 60.000 euro per patient per jaar. Het zorginstituut, een instituut dat de minister adviseert over welke medicijnen er in het verzekerde pakket komen, heeft vanwege de prijs een negatief advies afgegeven.

Weesgeneesmiddelen

Weesgeneesmiddelen zijn medicijnen die ontwikkeld worden voor zeldzame ziektes. Ze zijn vaak de enige in hun soort en dat betekent dus dat de patiënt niet veel keuze heeft. Deze medicijnen kosten meer dan 100.000 euro per jaar. Ze zijn zo duur omdat ze voor een kleine groep patiënten worden gemaakt. Bovendien heeft de farmaceut een monopoliepositie.

Uit onderzoek blijkt dat de kosten voor weesgeneesmiddelen in Nederland fors zijn toegenomen. Gaven we in 2006 nog 61,2 miljoen euro uit, in 2012 is dat gestegen tot 260 miljoen euro. Veel farmaceuten zijn actief bezig om hun weesgeneesmiddelen voor meerdere ziektes op de markt te krijgen. Een goed voorbeeld zijn de TNF Alfaremmers. Deze medicijnen kwamen op de markt voor 1 indicatie. Nu zijn dat er 11 geworden.

Gezamenlijk optrekken bij inkoop

De gemiddelde winst van de vier grootste farmaceuten was de afgelopen tien jaar zo’n 8 tot 12 miljard euro per jaar. Dat is na aftrek van alle kosten voor ontwikkeling, marketing, overnames en miljardenboetes die betaald moesten worden. En maar liefst dertig procent van onze totale geneesmiddelen uitgaven gaan naar minder dan één procent van de patiënten.

Minister Schippers is druk bezig de situatie te veranderen. Ze heeft in haar geneesmiddelenvisie aangegeven dat er meer transparantie moet komen over hoe de prijs tot stand komt. Ze wil ook een betere samenwerking op Europees niveau en ze wil kijken naar nieuwe businessmodellen.

Nu Nederland tijdelijk voorzitter van de Europese Unie (EU) is, heeft minister Schippers het initiatief genomen om te kijken of Europese landen gezamenlijk kunnen optrekken bij de inkoop van medicijnen. Met als doel een lagere prijs te bedingen. Als we gezamenlijk inkopen hebben we meer inkoopmacht en de farmaceutische industrie zal niet een groot deel van West-Europa links laten liggen. Dat kunnen ze zich niet permitteren.

*Petitie Pertuzumab en contact met de borstkankervereniging

Wil je dat het medicijn Pertuzumab in het basispakket blijft, dan kun je de petitie van de borstkankervereniging tekenen. Je kunt dat doen op deze website, waar je overigens ook terecht kunt met vragen en opmerkingen.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant