toggle menu

Problemen na update auto's Volkswagen Group

Een kwart van de bestuurders van dieselauto's met sjoemelsoftware ervaart problemen na de software-update van de Volkswagen Groep. Dat blijkt uit een Radar Testpanel-enquête onder 1368 rijders van sjoemeldiesels van Volkswagen, Audi, Seat of Škoda. Van hen hebben 638 een update laten uitvoeren.

This item is also available in English on YouTube.

De dieselauto’s geven na de update verschillende problemen: de auto is trager geworden, de EGR-klep is kapot gegaan, het brandstofverbruik is hoger of er zijn andere problemen, zoals met het roetfilter.

Bekijk de volledige testresultaten

De software-update is het antwoord van de Volkswagen Groep op de geruchtmakende sjoemelsoftware-affaire van 2015: toen bleek de software van dieselauto’s gemanipuleerd te zijn om aan milieukeuringen te kunnen voldoen. Na de update moeten de sjoemeldiesels van de Volkswagen Groep – verantwoordelijk is voor Volkswagen, Audi, Seat en Škoda - weer alle milieubeloftes kunnen inlossen.

Het vertrouwen in de Volkswagen Groep heeft door de sjoemel-software een grote deuk opgelopen. Wie de update niet wil laten uitvoeren, of daarover nog twijfelt, is vooral bang dat het vermogen van de motor terugvalt, heeft geen vertrouwen dat door de update de auto beter wordt voor het milieu of vreest dat de motor, of onderdelen ervan door de update eerder kapot gaan. In sommige gevallen heeft de garage zelf de update afgeraden.

Een goede oplossing eisen? Gebruik de voorbeeldbrief

De dieseleigenaren die wel hebben geüpdatetet en met problemen teruggaan naar de garage worden daar heel verschillend behandeld. Een kwart hoefde niets te betalen voor de reparatie,  een derde moest alles zelf betalen. De rest kreeg een willekeurige korting.

Of praat mee op het forum

Ook interessant