toggle menu

Radar checkt: ChesterDealz onduidelijk over levertijd dure bank

Mohammed Hassan wacht al zes maanden op zijn Chesterfield bank van ChesterDealz. Hij wil de koop van 2300 euro annuleren, maar dat kan alleen als hij de helft van de aankoopsom betaalt. Dit ziet hij niet zitten en is nu ten einde raad. Fons Hendriks schiet te hulp.

Op 30 april ziet Mohammed een Chesterfield bank bij ChesterDealz ter waarde van 2300 euro. De bank zou tussen twee en vijf weken later geleverd geleverd worden. Na bestelling blijkt dat ChesterDealz de vierzitsbank niet binnen die periode kan bezorgen, maar pas in juli. Ook in de zomer komt de bank niet. Mohammed’s geduld wordt weer op de proef gesteld. Hij is het lange wachten zat en hoeft het meubelstuk niet meer. Hij wil zijn geld terug.

200 euro restitutie

ChesterDealz geeft hem een leenbank en belooft hem 200 euro restitutie. Begin september wil de webwinkel alsnog de bestelde bank bezorgen. Maar Mohammed is er helemaal klaar mee en wil de bestelling annuleren. Dit weigert het bedrijf. Ze willen de levering alleen cancelen als ChesterDealz de helft van het aankoopbedrag van 2300 euro mag houden. Mohammed zegt: 'Ik ben eigenlijk heel erg boos en teleurgesteld. Dat je zo met je klanten om kan gaan.' Hij laat dit het bedrijf per telefoon en mail weten, maar er verandert niks.

Herroepingsrecht

'Bij een koop op afstand heeft de koper een herroepingsrecht van twee weken', zegt Maryse Oranje, jurist bij Nineyards Law. 'Dat gaat pas in op het moment van levering.' Soms kan er een uitzondering zijn, bijvoorbeeld als een pak op maat gemaakt is. Dan kan je het product niet ruilen. Dit was hier niet het geval, want de bank van Mohammed was een standaardbank. 

Koop ontbinden

Je kunt een koop ontbinden als de leverancier de producten niet levert binnen de afgesproken tijd. 'Beide partijen spraken af dat de bank binnen vijf weken geleverd zou worden. Als die termijn niet wordt gehaald, dan kan de koper de koop pas ontbinden, nadat hij de verkoper in gebreke heeft gesteld en een redelijke termijn heeft gesteld om alsnog te leveren', zegt Maryse Oranje. 'Levert de verkoper niet in die extra termijn dan kan de koop worden ontbonden.'

Volledige aankoopsom retour

'Zodra de verkoper in verzuim is, kan de koper ontbinden', zegt de jurist. 'Er bestaat geen reden om de helft van de verkoopprijs terug te betalen. Als de koper gebruik maakt van zijn herroepingsrecht moet het volledige bedrag terugbetaald worden.'

Impasse

Mohammed belandt in een impasse met de leverancier. Daarom belt Fons in bijzijn van Mohammed naar ChesterDealz. Als de directeur de naam van Mohammed hoort, weet hij gelijk waar het over gaat. Hij probeert al lang de bank te bezorgen: 'Een week of drie na plaatsing van de leenbank is daar eindelijk een bank binnengekomen. Toen hebben we vanaf dat moment geprobeerd die bank te leveren en dat wil hij niet.' Hij snapt niet waarom Mohammed het meubelstuk niet meer wil.

Volledige bedrag terug

Eén dag later belt de directeur Fons op en geeft hij toe dat Mohammed grotendeels gelijk heeft. Er was volgens hem sprake van bedrijfsblindheid. Hij komt met een oplossing: 'Wij halen de leenbank op en we betalen het  hele aankoopbedrag terug.' Mohammed krijgt niet de beloofde 200 euro restitutie, omdat hij de bestelde bank niet wil houden.

Wat zijn jouw rechten?

Wat zijn jouw rechten en wat kun je doen wanneer je een bestelling gedaan hebt en levering uitblijft? Consuijzer geeft tips.

Meer over:

Reacties

Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant