Radar Checkt: Friesland Campina misleidt met vanillevla zonder vanille

Onze vlaflip Fons Hendriks smult graag van een portie vanillevla. Maar als doorgewinterde journalist leest hij graag de kleine lettertjes op een verpakking. Tot zijn grote ontsteltenis bleek er helemaal geen vanille in sommige vanillevla te zitten. En dat is in strijd met de wet.

Op 1 oktober 2018 kaartte Fons Hendriks dit vanille-probleem al aan. Naar aanleiding van deze uitzending stapte voedselwaakhond foodwatch naar de Reclame Code Commissie, omdat Optimel vanillevla van Friesland Campina misleidend is. Er zit helemaal geen vanille in en dat is misleidend.

Misleidende verpakking

De Reclame Code Commissie vindt dat de verpakking misleidend is over de samenstelling van het product. De adverteerder moet niet meer op deze manier reclame maken. Uitspraken van de commissie zijn niet bindend. Het is slechts een aanbeveling. Dus het is de vraag of het zuivelbedrijf de verpakking aanpast.

Blij met uitspraak

Foodwatch is in ieder geval blij met de uitspraak. 'Je ziet dat in toenemende mate echte natuurlijke ingrediënten worden vervangen door goedkopere kunstmatige aroma’s. Denk aan gembersiroop zonder gember of frambozensnoepjes zonder framboos. De uitspraak bevestigt nu dat dit onwettig is als dit niet duidelijk is voor de consument.'

Niet liegen

Volgens foodwatch is deze uitspraak een vooruitgang met hoe je de wet moet uitleggen. Voorheen konden producenten op een verpakking van alles suggereren wat niet klopte als de ingrediëntenlijst correct was. Door de nieuwe uitspraak mogen fabrikanten niet meer liegen of dingen suggereren over ingrediënten. 

Lees hier het volledige persbericht van foodwatch.

Meer over:

Ook interessant