Radar checkt: IKEA-prijzen | Belkosten Transavia | Pensioen na scheiding

IKEA hanteert verschillende prijzen voor hetzelfde product en Transavia liegt over de belkosten van de klantenservice. Verder: Als je scheidt, wordt het pensioen niet verdeeld, maar daar komt misschien verandering in.

IKEA-prijzen verschillen

Rinus en Anneke kopen een bank van 899 euro bij de IKEA in Utrecht. Als zij twee dagen later in de IKEA van Haarlem staan om een product te retourneren, blijkt exact dezelfde bank voor 599 euro te koop te staan. Anneke vraagt aan de verkoper hoe het zit en krijgt een onbevredigend antwoord: 'geen idee.' De verkoper stelt een tegoedbon voor van 300 euro. Daar zijn Anneke en Rinus niet van gediend en annuleren de volledige koop van de bank.

Het is niet verboden om verschillende prijzen te hanteren voor dezelfde producten. De vraag is of de winkelier en transparant over is.

Die vraag legde Radar ook voor aan het Testpanel. 95 procent van de respondenten vindt dat IKEA consumenten moet informeren over prijsverschillen tussen filialen.

Het onderzoek werd door 26.001 respondenten ingevuld. 92 procent verwacht  bij verschillende Nederlandse verkooppunten dezelfde prijs. Van de mensen die bij verschillende verkooppunten winkelen heeft 1 op de 8 (13%) weleens een prijsverschil bemerkt.

Transavia-vlucht geannuleerd, torenhoge belkosten

Een weekend weg naar Sevilla werd een duur grapje voor Martijn en Ivana. Hun terugvlucht werd geannuleerd wegens de sneeuwstorm in Nederland in december 2017. Het stel belde naar de klantenservice van Transavia om de vlucht om te boeken. Eenmaal thuis bleek het telefoongesprek duurder uit te vallen dan gedacht. 106 euro voor 44 minuten, in plaats van 5,44 euro dat op de website van Transavia staat aangegeven. De vliegtuigmaatschappij wijst naar de provider voor de hoge belkosten, in dit geval Vodafone. Zij laten daarentegen weten dat Transavia verantwoordelijk is voor het beltarief. Fons belt Transavia voor uitleg en krijgt geen overenthousiaste persvoorlichter aan de telefoon.

Pensioen na scheiding

Als je scheidt, wordt het pensioen niet verdeeld. Radar maakte daar een maand geleden een reportage over. Nu heeft minister Koolmees van Sociale Zaken gezegd dat hij de wet wil herzien, waardoor het pensioen automatisch wordt verdeeld na de scheiding. Die aanpassing wordt pas halverwege 2019 besproken in de Tweede Kamer. Dus tot die tijd is het nog goed opletten! Als je gaat scheiden moet je het zelf regelen hoe je in de toekomst aanspraak wil maken op het pensioen van je ex-partner.

Ook interessant