Radar checkt: kerstboom IKEA versus kerstboom van kerstbomenboer

De Sint is weer terug naar Spanje en dus is het weer tijd om de kerstboom in huis te halen. Maar welke moet je kiezen? In Nederland is de populairste boom de Nordmann. Maar wat is het verschil tussen een boom van één euro van de IKEA en een van vijftig euro van de kerstbomenboer? Fons zoekt het uit. 

Bij IKEA koopt Fons een Nordmannkerstboom van twee meter voor maar één euro. Het concept: je betaalt twintig euro en krijgt een tegoedbon van negentien euro waarmee je in januari spullen kan kopen. Maar hoe kan dat dan?

De IKEA-medewerker legt uit dat IKEA hoopt dat klanten in januari meer gaan kopen dan de waardevan de tegoedbon. Op lange termijn hopen ze op deze manier winst te maken. 

Lees ook: Kunst- of echte kerstboom: welke is het meest duurzaam?

Bij de bouwmarkt Praxis koopt Fons ook een Nordmann van twee meter. Hier betaalt hij 31,99 euro. Bij de kerstbomenboer in Utrecht koopt Fons een Nordmannboom van dezelfde hoogte voor vijftig euro. Hij krijgt een tientje korting en betaalt dus uiteindelijk veertig euro. Maar waarom is deze boom dan zoveel duurder?

Dat komt door de verzorging van de boom, legt de kerstboomverkoper. Hij vertelt dat deze boom zeker twee keer met de hand wordt gesnoeid. Hierdoor is de vorm beter en de kleur mooier. En alle extra arbeid moet natuurlijk worden doorberekend in de prijs. 

Kersbomenkenner vergelijkt drie kerstbomen

Met de drie bomen gaat Fons naar het Kuinderbos. Hier werkt boswachter en kerstbomenkenner Harco Bergman. Hij gaat voor ons de drie kerstbomen vergelijken. Bergman let op de vorm van de boom, of de takken mooi verdeeld en vol zijn en hij kijkt naar de kleur van de boom. 

Conclusie: een overduidelijke winnaar

De bomen zien er alle drie totaal anders uit. Ook al zijn het drie Nordmannkersbomen van dezelfde hoogte. Bij de boom van IKEA valt op dat de takken niet mooi verdeeld zijn en het is geen volle boom. Daarnaast is de vorm duidelijk anders. Onderin zijn de takken korter waardoor er geen driehoekige vorm te zien is. Iets wat juist kenmerkend is voor een mooie kerstboom, aldus Bergman.

De boom van de Praxis ziet er voller uit, ook de vorm heeft meer symmetrie. Maar de derde boom, de duurdere van de kersbomenboer, is de overduidelijke winnaar. De vorm is zoals een kerstboom eruit hoort te zien en de kleur is donkerder groen. Een duidelijke winnaar, aldus de boswachter. Je betaalt ervoor, maar dan heb je ook wat. 

Bestemming kerstbomen

Drie kerstbomen in huis is zelfs voor Fons wat veel, daarom zorgt hij voor een goede bestemming voor de andere twee. Boswachter Harco geeft de opbrengst van de boom van de Praxis aan goede doelen Buitenfonds en Alzheimer stichting. De winnaar van de mooiste boom gaat naar een gezin met een kleine beurs in Utrecht.

Drie tips om je kerstboom goed te houden

Hoe houd je je net aangeschafte kerstboom goed? Daarvoor heeft kersbomenkenner Harco Bergman een paar tips. Bekijk ze in deze video: 

Meer over:

Forumreacties (11)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 10-12-2018 13:47
  De Sint is weer terug naar Spanje en dus is het weer tijd om de kerstboom in huis te halen. Maar welke moet je kiezen? In Nederland is populairste boom de Nordmann. Maar wat is het verschil tussen een boom van 1 euro van de Ikea en een van vijftig euro van de kersbomenboer?

  Maandag 10 december 2018 in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO1
 • M
  • Moneyman
  • 10-12-2018 13:52

  ...van de kersbomenboer?

  Gaan de fruittelers nou ook al bomen verkopen rond KersT? 😉
 • W
  • witte angora
  • 10-12-2018 14:15


  ...van de kersbomenboer?

  Gaan de fruittelers nou ook al bomen verkopen rond KersT? 😉

  Daar zit dus het verschil in. Kersbomen zijn best wel duur.
Alle reacties (11)

Ook interessant