Radar checkt: Te hoge energierekening op de camping

In 52 dagen 925 kilowattuur stroom verbruiken op de camping. Margreet en Ger Duin schrikken als ze een hoge energierekening ontvangen van het Kampeerbedrijf The Hap in Voorthuizen. Ze geloven dit niet. Ze komen er niet uit met The Hap en schakelen Fons Hendriks van Radar in.

Te veel betaald

Een gemiddeld tweepersoonshuishouden verbruikt op jaarbasis 3000 kilowattuur. Deze vakantiegangers zouden in zes weken 925 kilowattuur aan elektriciteit verbruikt hebben. 'Naar ons idee zijn er veel te veel energiekosten berekend', zegt Margreet. 'Terwijl ons min of meer in het begin beloofd was dat we tachtig euro zouden betalen over het halve jaar.' In werkelijkheid moeten ze 342,25 euro betalen. Dit hebben ze wel gedaan – onder protest. Via het Klachtenkompas van de Consumentenbond proberen ze tot een oplossing te komen, maar dit lukt niet. Daarom sturen ze hun klacht naar Radar.

Energieslurpers

Fons neemt een kijkje in de caravan. Ger Duin laat zien dat ze weinig elektriciteit hebben gebruikt. De kachel, de oven en het kooktoestel werken op gas. Ook de koelkast werkt grotendeels op gas. Ze betalen de camping alleen voor water en stroom. Verlichting gebruiken ze vanwege het mooie weer nauwelijks en ze hadden geen airco. Bovendien maken ze gebruik van hun zonnepaneel. 'Daarom begrijp ik niet dat je op een gegeven moment zoveel moet betalen voor energie', zegt Ger. 'Terwijl je zelf ook opwekt.' Ze leggen dit voor aan het Kampeerbedrijf via een mail, maar die zegt dat ze energieslurpers gebruiken.

Defecte energiemeter

Radar is benieuwd of dit energieverbruik buitensporig is. We schakelen de hulp in van energie-expert Krijno Verbruggen, mede-eigenaar van vergelijkingssite Consumind. Hij verbaast zich over de hoge energierekening: 'Ik durf eigenlijk met zekerheid te zeggen dat dit niet klopt.' Hij denkt dat de meter die het energieverbruik telt, defect is.

Toch een tegemoetkoming

Het Kampeerbedrijf The Hap blijft volharden dat het stel 925 kilowattuur heeft gebruikt: 'Ik denk dat de familie Duin net als de rest van Nederland veel meer energie verbruikt dan dat ze in de gaten hebben', zegt de mede-eigenares van het Kampeerbedrijf. Volgens haar is de energiemeter niet kapot. Na enige discussie is het The Hap bereid om 171 euro terug te storen. Margreet en Ger zijn tevreden met deze tegemoetkoming.

Ook interessant