toggle menu

Restschuld

De huizenmarkt ligt zo goed als stil en de huizenprijzen blijven maar dalen. En wie zijn huis wel weet te verkopen, blijft vaak met een restschuld zitten. Die restschuld zou je eigenlijk mee moeten kunnen financieren in je nieuwe hypotheek. Inderdaad ‘zou’, want de banken zijn niet erg happig om hier aan mee te werken.

Restschuld

Wie een huis koopt, sluit een hypotheek bij een bank af. Voorwaarde is dat als je je huis weer verkoopt, je die hypotheek wel aflost. Volgens Vereniging Eigen Huis (VEH) is dat echter nu voor veel mensen een probleem. Er wordt geschat dat er tussen de 800.000 en 1 miljoen mensen een hypotheek hebben die hoger is dan de waarde van het huis. Het huis staat dan als het ware onder water en als je zo’n huis moet of wil verkopen dan blijf je zitten met een restschuld.

Een restschuld is het bedrag dat overblijft als je je huis hebt verkocht, maar de opbrengst niet voldoende is om de hypotheekschuld af te lossen. De gemiddelde restschuld is volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek zo’n 40.000 euro.

Regeling

Sinds 1 januari 2013 is het mogelijk om de restschuld mee te laten financieren in een nieuwe hypotheek. Dit heeft minister Blok van Wonen en Rijkdienst besloten. Op deze manier wil hij ingrijpen om de vastzittende woningmarkt weer op gang te krijgen. Voorheen was dit een uitzonderingsmogelijkheid, maar sinds dit jaar mogen banken huizenverkopers met een restschuld meer lenen dan 105 procent van de woningwaarde. Banken hebben dus de mogelijkheid om een restschuld mee te financieren, alleen gebeurt dat niet altijd.

Ook mogen huizenbezitters gedurende 10 jaar de rente op een restschuld aftrekking van de belasting. Dit mag ook bij een persoonlijke lening, maar daar is die rente een flink stuk hoger en komt er een deel voor eigen rekening. Volgens Vereniging Eigen Huis kan een extra lening ook nog eens een probleem worden voor je nieuwe hypotheek. Banken kunnen bijvoorbeeld zeggen dat je eerst je lening moet aflossen voordat je een nieuwe hypotheek krijgt.

Testpanelenquête

Er zijn maar weinig cijfers bekend over de grootte van dit probleem. We hebben daarom ons ons testpanel gevraagd naar hun ervaringen. Uit deze testpanelenquête, die bijna 54.000 keer is ingevuld, blijkt dat 12 procent een restschuld heeft overgehouden. Hiervan kan 77 procent hun restschuld niet mee financieren in hun nieuwe hypotheek. Meer uitslagen van deze enquête vind je hier.

Ook bij Vereniging Eigen Huis komen veel verhalen binnen over banken die niet meewerken. Uit onze enquête blijkt dat 26 procent de restschuld niet mogen mee financieren van de bank, omdat de hypotheek dan te hoog zou worden en niet meer in verhouding zou staan met de waarde van het huis. En 14 procent heeft helemaal geen reden van de bank gekregen.

Mensen blijven dus achter met een enorme restschuld én kunnen in veel gevallen ook geen nieuwe hypotheek afsluiten. Vereniging Eigen Huis vindt het daarom onacceptabel dat banken nee zeggen tegen hun eigen klanten.

Meldpunt Vereniging Eigen Huis

Vereniging Eigen Huis is zeer geïnteresseerd in je ervaringen rondom het meefinancieren van de restschuld in een nieuwe hypotheek. Er is afgesproken met het Ministerie van Binnenlandse zaken dat als er casussen binnen komen waarbij onterecht de restschuld is afgewezen dat minister Blok opnieuw naar de regeling gaat kijken.

Je kunt je verhaal kwijt via hun website, onder het meldpunt betalingsproblemen.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant