toggle menu

Shampoos: Cafeïne voor je haar?

We wassen allemaal ons haar en geloven dan graag wat er op de fles shampoo staat. Een prachtige volle haardos, glans en extra volume. Vitamines voor sterke lokken of cafeïne tegen haaruitval. Een flesje shampoo claimt wonderen met je haar te kunnen verrichten.

Klopt dit allemaal wel? Radar onderzocht welke claims shampoofabrikanten doen op de flessen en laat een deskundige daarop reageren. Geven we massaal geld uit aan mooie praatjes?

Allemaal hetzelfde

Shampoo heeft een heel duidelijk doel: het haar schoonwassen en ontvetten. Om dat te bereiken zit er natuurlijk een soort zeep in shampoo. Eigenlijk bestaan de meeste shampoos uit dezelfde ingrediënten: zogenaamde wasstoffen.

Dr. Jetske Ultee legt in het item uit dat er vervolgens parfummetjes en andere 'exclusieve' ingrediënten aan worden toegevoegd (bijvoorbeeld vitamines, keratine, collageen, antioxidanten en cafeïne). Deze extra stoffen maken vaak maar een heel klein deel uit van de uiteindelijke fles shampoo.

Dood materiaal

Je haar is dood materiaal. Er kan dus niks worden opgenomen door een haar en er kan niets aan verbeteren. Dat is belangrijk om te beseffen, want veel shampoos claimen een effect op het haar, terwijl je haar geen stoffen kan opnemen. Wel kunnen stoffen zich aan het haar hechten.

Lees in het artikel Wonderstofjes voor je haar, wat is waar? van een aantal van deze stoffen welk effect de fabrikanten claimen en wat hiervan wel of niet waar is. In dit artikel vind je ook een lijst met stoffen die je beter kunt mijden, omdat ze kunnen irriteren.

Gezond eten en arts

Mensen die echt problemen hebben met hun haar, zouden dit eigenlijk beter met een arts kunnen bespreken om te achterhalen wat de werkelijke oorzaak van de problemen is. Dit is, volgens dr. Ultee, veel effectiever dan allerlei dure shampoos te kopen.

Ook een gezonde levensstijl kan invloed hebben op je haar. Als je veel stress hebt. Bijvoorbeeld kan je haar uitvallen. Ook ongezond eten kan invloed hebben op de glans en kwaliteit van je haar.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant