Shell tankpas

De tankpas is een handig hulpmiddel voor ondernemers om brandstofkosten te verwerken in de administratie. Bij sommige aanbieders moet je een bedrag betalen voor deze service. Maar je gaat er wel vanuit dat de prijs voor de brandstof hetzelfde is als op het bonnetje van het tankstation vermeld staat. Dat is bij de Shell tankpas niet het geval, zo liet een oplettende kijker ons weten..

Medio 2015 heeft Shell de afhandeling van de Shell tankpas overgedragen aan FleetCor. FleetCor is een Amerikaans, beursgenoteerd bedrijf, wereldwijd provider van tankpassen. De overdracht betreft klanten van het MKB die tot 40.000 liter brandstof per jaar verbruiken. In de communicatie die de overgang begeleidde werd meegedeeld dat er niets zou veranderen voor de gebruikers van de tankpas.

Gewijzigde voorwaarden

In december 2015 heeft FleetCor de algemene voorwaarden gewijzigd en daarin opgenomen dat voortaan een 'lijstprijs' voor de brandstof wordt gehanteerd in plaats van de pompprijs die bij het tankstation vermeld wordt:

5. FleetCor bepaalt de prijs waaraan de brandstof zal worden verkocht aan individuele klanten ofwel op basis van de winkelprijs ofwel op basis van een prijslijst en bepaalt elke korting of andere voorwaarden die van toepassing zijn op het moment van de levering of een combinatie hiervan. Meer informatie over de toepasselijke prijslijst is beschikbaar op selfserve.fleetcor.nl. Het gebruik van de pas impliceert een uitdrukkelijke aanvaarding van de prijslijst. De kosten voor het gebruik van de pas en elke prijslijst zijn terug te vinden in het tariefoverzicht beschikbaar via de persoonlijke log-in op selfserve.fleetcor.nl, hierop zijn de overeenkomstige belastingtarieven van toepassing.

Hoe die lijstprijs bepaald wordt is onduidelijk. Volgens de klantenservice is de lijstprijs een soort gemiddelde van de dagprijs van Shell. Bij de onbemande stations van Shell Express ligt de brandstofprijs ongeveer 13 cent lager dan bij de tankstations langs de snelweg, waar de adviesprijs van Shell geldt. Een gemiddelde prijs zou betekenen dat je soms meer, maar soms ook minder hoeft te betalen.

1400 euro per jaar extra betalen

Onderzoek van Radar wijst uit dat in de praktijk de klant altijd zo'n 3,5 cent méér betaalt per liter, ongeacht de prijs die het betreffende tankstation adverteert. De tankpas is voor kleine bedrijven die tot 40.000 liter per jaar gebruiken. 40.000 x 3,5 is toch zo'n 1400 euro per jaar. Shell heeft gemeld een onderzoek te starten naar deze praktijken.

Forumreacties (16)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 07-04-2016 11:35
  Wie de Shell tankpas gebruikt, betaalt sinds een jaar opeens een meerprijs per liter benzine. Dat kan niet de bedoeling zijn.

  Lees meer: http://radar.avrotros.nl/uitzendingen/gemist/11-04-2016/shell-tankpas

  Maandag 11 april 2016 in Radar, 20:30 uur op NPO 1
 • O
  • oosterbroek
  • 11-04-2016 19:08
  Nadat mijn tankpas van Shell over is gegaan op Fleetcor heb ik al diverse malen gehad dat er iets niet klopte. De eerste keer werd er te veel in rekening gebracht voor mijn pas. Na telefonisch contact en mail, werd het teveel betaalde gecorrigeerd , maar sinds enige tijd, worden de prijzen die op mijn tankbon staan niet berekend maar een hoger bedrag. ook hierover heb ik gebeld en gemaild, maar door Fleetcor wordt mijn klacht afgedaan met de mededeling dat ik alles terug kan vinden op de algemene voorwaarden. Dat is niet zo want daar staat ( net zoals de man op TV al aangaf) niet exact
  omschreven hoe ze de prijzen berekenen en de prijslijst waarover gesproken wordt staat niet op de site. Wat tevens ook onjuist is het in rekening brengen van de tankpas. Bij Shell betaalde ik de helft minder en bij het overgaan van Shell naar Fleetcor stond in de mails en brieven dat er geen wijzi-
  gingen zouden zijn.
 • R
  • rkrichard
  • 11-04-2016 21:09
  Sinds de uitbesteding van de tankpas naar Fleetcor wordt er maandelijks een bedrag in rekening gebracht zonder dat er een goedkeuring aan de klant is gevraagt. Er is slechts een melding geweest dat door het gebruik van de pad dat je automatisch akkoord gaat met de voorwaarden.
  Ik heb zelf nooit meer betaald. Ze hebben de automatische incasso doorgezet. Doordat ik mijn rekening ingesteld heb dat een incassant expliciet door mij goedgekeurd moet zijn wordt iedere incasso van Fleetcor tegen gehouden. Ik heb meerdere malen telefonisch contact gehad met Fleetcor om de incasso te stoppen. Ze zouden de reeds gefactureerde bedragen crediteren, maar is nooit gebeurd. Tot op de dag van vandaag blijven ze facturen zenden en de automatische incasso indienen.
  Voor bedrijven die hier niet op letten blijft dus maandelijks de pas kosten afgeschreven worden. Daarnaast zouden ze later een incassobedrijf erachter kunnen zetten. Ik kan mij voorstellen dat bedrijven hierna over kunnen gaan om alsnog te betalen als ze de history niet kunnen achterhalen. Ze hebben immers iedere maand een faktuur gehad. Er zullen ook bedrijven zijn waar de kosten geïncasseerd wordt. 😡
Alle reacties (16)

Ook interessant