toggle menu

Shell tankpas

De tankpas is een handig hulpmiddel voor ondernemers om brandstofkosten te verwerken in de administratie. Bij sommige aanbieders moet je een bedrag betalen voor deze service. Maar je gaat er wel vanuit dat de prijs voor de brandstof hetzelfde is als op het bonnetje van het tankstation vermeld staat. Dat is bij de Shell tankpas niet het geval, zo liet een oplettende kijker ons weten..

Medio 2015 heeft Shell de afhandeling van de Shell tankpas overgedragen aan FleetCor. FleetCor is een Amerikaans, beursgenoteerd bedrijf, wereldwijd provider van tankpassen. De overdracht betreft klanten van het MKB die tot 40.000 liter brandstof per jaar verbruiken. In de communicatie die de overgang begeleidde werd meegedeeld dat er niets zou veranderen voor de gebruikers van de tankpas.

Gewijzigde voorwaarden

In december 2015 heeft FleetCor de algemene voorwaarden gewijzigd en daarin opgenomen dat voortaan een 'lijstprijs' voor de brandstof wordt gehanteerd in plaats van de pompprijs die bij het tankstation vermeld wordt:

5. FleetCor bepaalt de prijs waaraan de brandstof zal worden verkocht aan individuele klanten ofwel op basis van de winkelprijs ofwel op basis van een prijslijst en bepaalt elke korting of andere voorwaarden die van toepassing zijn op het moment van de levering of een combinatie hiervan. Meer informatie over de toepasselijke prijslijst is beschikbaar op selfserve.fleetcor.nl. Het gebruik van de pas impliceert een uitdrukkelijke aanvaarding van de prijslijst. De kosten voor het gebruik van de pas en elke prijslijst zijn terug te vinden in het tariefoverzicht beschikbaar via de persoonlijke log-in op selfserve.fleetcor.nl, hierop zijn de overeenkomstige belastingtarieven van toepassing.

Hoe die lijstprijs bepaald wordt is onduidelijk. Volgens de klantenservice is de lijstprijs een soort gemiddelde van de dagprijs van Shell. Bij de onbemande stations van Shell Express ligt de brandstofprijs ongeveer 13 cent lager dan bij de tankstations langs de snelweg, waar de adviesprijs van Shell geldt. Een gemiddelde prijs zou betekenen dat je soms meer, maar soms ook minder hoeft te betalen.

1400 euro per jaar extra betalen

Onderzoek van Radar wijst uit dat in de praktijk de klant altijd zo'n 3,5 cent méér betaalt per liter, ongeacht de prijs die het betreffende tankstation adverteert. De tankpas is voor kleine bedrijven die tot 40.000 liter per jaar gebruiken. 40.000 x 3,5 is toch zo'n 1400 euro per jaar. Shell heeft gemeld een onderzoek te starten naar deze praktijken.

Reageer

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum

Ook interessant