toggle menu

Spaarlampen

Is de spaarlamp nu echt zoveel voordeliger als de gloeilamp? En waarom gebruiken we uberhaupt nog een gloeilamp? Radar zoekt het uit.

De gloeilamp. Geen enkele technologie is zo oud en wordt toch zoveel verkocht.

Jaarlijks gaan er in Europa zo'n 2 miljard gloeilampen over de toonbank en maar 3,5 miljoen spaarlampen. Wat zijn de voor en de nadelen van beide soorten lampen?

In 1879 vindt Edison de gloeilamp uit. Nederland was in het begin sceptisch over de nieuwe lamp.. Pas na de Eerste Wereldoorlog komt de verkoop van elektrische verlichting op gang terwijl al in 1891 de eerste gloeilampfabriek werd opend. Anno 2007 is de gloeilamp niet meer weg te denken uit onze huishoudens. Inmiddels zijn er duizenden verschillende soorten lampen te koop. Een gemiddeld huishouden heeft 40 lampen in huis waarvan onder andere 25 gloeilampen en 4 spaarlampen. De lampen in huis branden gemiddeld 500 uur per jaar, dat is zo'n 1,4 uur per dag.

Amerika wil binnen 5 jaar alle gloeilampen vervangen door spaarlampen. De spaarlamp is namelijk een stuk energiezuiniger. Deze zet 80% van de elektrische energie om in licht en 20% in warmte. Een gloeilamp zet maar 20% om in licht en 80% in warmte. Dat zorgt dus voor veel CO2 uitstoot. Nederland is nog niet zo ver. Het kabinet zegt dat we alleen 100% van de gloeilampen kunnen vervangen als heel Europa mee doet.

Op dit moment zijn de meest verkochte gloei en spaarlampen de normale 60 Watt gloeilamp van Philips en OSRAM voor 59 eurocent en 1,95. Ze branden beiden zo'n 1000 uur. De meest verkochte spaarlampen zijn de 12 watt voor 7,99 en de 8 watt voor 7,95. Deze lampen gaan allebei ongeveer 8000 uur mee

Even een rekensommetje:

Een spaarlamp van 15 Watt geeft evenveel licht als een gloeilamp van 60 Watt.

Als de spaarlamp en de gloeilamp beiden duizend uur branden, zo lang gaat de gloeilamp gemiddeld mee, dan kost de spaarlamp u 3 euro aan energie en de gloeilamp 12 euro. Want 1 KWH kost ongeveer 20 eurocent .

Omdat een spaarlamp, die gemiddeld 7 euro kost, 8 x langer meegaat - 8000 in plaats van 1000 uur, verdien je de aanschafprijs alleen al terug omdat je 8 gloeilampen van 90 cent uitspaart, dus 7 euro 20.

Meer info:

Milieucentraal.nl

Ook interessant