toggle menu

Spreid uw risico

Inmiddels bevindt de financiële wereld zich op het oog in rustig vaarwater. Toch is het handig om na te denken hoe u uw geld veilig kunt stellen. Want crisis of niet, de mogelijkheid dat banken omvallen bestaat altijd.

  • Het depositogarantiestelsel zegt dat het spaargeld van rekeninghouders tot 100.000 euro gegarandeerd is. Dit geldt per persoon per instelling.
  • Heeft u bijvoorbeeld twee spaarrekeningen bij ING, dan is uw geld maar één keer gegarandeerd.
  • Sommige banken vallen onder hetzelfde bedrijf of horen bij elkaar, zoals de Delta Lloyd Bank en de OHRA Bank. Dus als de Delta Lloyd Bank omvalt en OHRA mee ten onder gaat, dan kunt u, ondanks de twee verschillende rekeningen, slechts één keer een beroep doen op de garantie van 100.000 euro.
  • Pas ook op als u een hypotheek heeft bij dezelfde instelling als waar u uw spaargeld heeft staan. Als de bank omvalt kunnen de curatoren uw spaartegoeden en een lopende hypotheek met elkaar verrekenen. Het mogelijke resultaat: een lagere hypotheek, maar krijgt u géén spaargeld terug.
  • Ook moet u goed opletten bij welk concern u een hypotheek heeft en waar uw spaargeld staat. Mogelijk zijn dit ogenschijnlijk verschillende maatschappijen, maar vallen ze onder hetzelfde concern. In dat geval kunnen de curatoren bij een faillisement beslissen om de hypotheek en het spaartegoed met elkaar te verrekenen. Handige websites over banken en bankproducten
  • Wilt u overstappen? Meer informatie vindt u op www.vanspaarbankveranderen.nl.
  • Bankenoverzicht.nl vergelijkt tarieven van verschillende bankproducten.

Lees voor meer uitleg ons uitgebreide achtergrondartikel

Updates ontvangen over dit onderwerp?

Wil je op de hoogte blijven van dit onderwerp? Download de gratis Radar-app en volg het onderwerp.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant