Strafzaak tegen tabaksindustrie met financiering van artsen

1300 zieke (ex-)rokers willen een strafzaak aanspannen tegen de tabaksindustrie. Ze verwijten de vier fabrikanten die in Nederland actief zijn dat ze opzettelijk stoffen aan sigaretten hebben toegevoegd die het product meer verslavend maken.

Samen met advocaat Benedicte Ficq en 1300 mensen die ziek zijn door roken probeert longarts Wanda de Kanter het Openbaar Ministerie zo ver te krijgen dat het een strafzaak gaat voeren tegen de tabaksindustrie. Het gaat dan om het opzettelijk en met voorbedachten rade benadelen van de gezondheid, en dit is strafbaar volgens het Wetboek van Strafrecht.

De Kanter heeft de vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zover gekregen de zaak financieel te steunen. Wanda de Kanter ziet de tabaksindustrie als dader. Die weet volgens haar dat mensen verslavingsgevoelig zijn en richt zich op kinderen met haar marketing.

Overal reclame ondanks verbod

Officieel mag er geen reclame meer gemaakt worden voor tabak, maar volgens de longarts is deze toch nog overal. 'In elke videogame roken 50% van de spelers en op veel verkooppunten hangen borden en billboards van sigarettenmerken. Maar ook in de filmindustrie staan acteurs rokend op billboards en op Instagram zie je soapacteurs roken', aldus De Kanter longarts. Volgens Wanda de Kanter zijn er documenten van de tabaksindustrie uit civiele rechtszaken waarin staat dat kinderen hun enige doel zijn. 'Als ze lippen hebben, willen we ze'.

Ziek van roken

In 2012 lieten we in Radar al zien dat er in een sigaret niet alleen tabak zit. Het staafje bevat ook andere stoffen, zoals cacao, drop en menthol in. Deze lijken als toevoeging ongevaarlijk, maar bij verhitting - zoals het ontsteken van een sigaret - kunnen er kankerverwekkende en giftige stoffen vrij komen.

Er zijn nu 1800 mensen die zijn aangesloten bij de beweging 'Sick of Smoking' die de industrie aanklaagt, en 1300 mensen die aangifte hebben gedaan.

Voor het doen van aangifte moet je ziek zijn geworden van roken en nog leven. Nabestaanden kunnen dus geen aangifte doen. Hoe meer mensen zich aansluiten, des te groter de druk. Via deze link kun je je aanmelden.

In de studio geeft De Kanter tekst en uitleg over deze bijzondere zaak.

Bekijk ook deze commercial zien die STIVORO maakte samen met WEFILM.

Forumreacties (6)

Wil jij meepraten over dit onderwerp? Dat kan op ons forum!

Reageer op het forum
 • R
  • Radar
  • Site Admin
  • 16-01-2017 12:36
  1300 zieke (ex-)rokers willen een strafzaak aanspannen tegen de tabaksindustrie. Ze verwijten onder andere de vier fabrikanten die in Nederland actief zijn dat ze opzettelijk stoffen aan sigaretten hebben toegevoegd die het product meer verslavend maken. De zaak wordt mede gefinancierd door artsen.

  Longarts Wanda de Kanter geeft in de studio tekst en uitleg over deze bijzondere zaak.

  Maandag 16 januari in Radar, om 20:30 uur bij AVROTROS op NPO 1
 • A
  • absent
  • 16-01-2017 13:16
  Moet niet gekker worden. Straks klagen de junks de cocaïne-producenten aan. En ik de apotheek....
 • S
  • sjohie
  • 16-01-2017 13:57
  Zo bijzonder is het nou ook weer niet, er werd 20 jaar geleden al door journalisten (oa Alix Freedman van de Wall Street Journal) geschreven over het feit dat ze bij het verbouwen van tabaksbladeren wel érg veel ammoniak gebruikten. Later bleek dat het equivalent te zijn van wat gebeurd als je van cocaïne, crack maakt, wat vele malen verslavender is dan "gewone" cocaïne. Overigens zijn er ~600 geregistreerde additieven voor sigaretten, een fors aantal daarvan hebben een valide nut als het gaat om het verbeteren van het product of productieproces.
Alle reacties (6)

Ook interessant