toggle menu

Strafzaak tegen tabaksindustrie met financiering van artsen

1300 zieke (ex-)rokers willen een strafzaak aanspannen tegen de tabaksindustrie. Ze verwijten de vier fabrikanten die in Nederland actief zijn dat ze opzettelijk stoffen aan sigaretten hebben toegevoegd die het product meer verslavend maken.

Samen met advocaat Benedicte Ficq en 1300 mensen die ziek zijn door roken probeert longarts Wanda de Kanter het Openbaar Ministerie zo ver te krijgen dat het een strafzaak gaat voeren tegen de tabaksindustrie. Het gaat dan om het opzettelijk en met voorbedachten rade benadelen van de gezondheid, en dit is strafbaar volgens het Wetboek van Strafrecht.

De Kanter heeft de vereniging Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde zover gekregen de zaak financieel te steunen. Wanda de Kanter ziet de tabaksindustrie als dader. Die weet volgens haar dat mensen verslavingsgevoelig zijn en richt zich op kinderen met haar marketing.

Overal reclame ondanks verbod

Officieel mag er geen reclame meer gemaakt worden voor tabak, maar volgens de longarts is deze toch nog overal. 'In elke videogame roken 50% van de spelers en op veel verkooppunten hangen borden en billboards van sigarettenmerken. Maar ook in de filmindustrie staan acteurs rokend op billboards en op Instagram zie je soapacteurs roken', aldus De Kanter longarts. Volgens Wanda de Kanter zijn er documenten van de tabaksindustrie uit civiele rechtszaken waarin staat dat kinderen hun enige doel zijn. 'Als ze lippen hebben, willen we ze'.

Ziek van roken

In 2012 lieten we in Radar al zien dat er in een sigaret niet alleen tabak zit. Het staafje bevat ook andere stoffen, zoals cacao, drop en menthol in. Deze lijken als toevoeging ongevaarlijk, maar bij verhitting - zoals het ontsteken van een sigaret - kunnen er kankerverwekkende en giftige stoffen vrij komen.

Er zijn nu 1800 mensen die zijn aangesloten bij de beweging 'Sick of Smoking' die de industrie aanklaagt, en 1300 mensen die aangifte hebben gedaan.

Voor het doen van aangifte moet je ziek zijn geworden van roken en nog leven. Nabestaanden kunnen dus geen aangifte doen. Hoe meer mensen zich aansluiten, des te groter de druk. Via deze link kun je je aanmelden.

In de studio geeft De Kanter tekst en uitleg over deze bijzondere zaak.

Bekijk ook deze commercial zien die STIVORO maakte samen met WEFILM.

Reacties

Of praat mee op het forum
Op de Radar website moet je 'overige cookies' accepteren om te reageren op artikelen.

Ook interessant